19.04.2024

Taze Meyve ve Sebze İhracatı / Rusya Federasyonu

T.C. İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan yazıda; ülkemizden Rusya Federasyonu (RF)’na taze meyve ve sebze ihracatımızın, “Rusya Federasyonu (RF) Taze Meyve ve Sebze İhracatı Uygulama Talimatı” çerçevesinde yürütülmekte olduğu iletilmektedir.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) tarafından 28 - 31 Mart 2022 tarihleri arasında ülkemize bir teknik heyet ziyareti gerçekleştirilmiş olup ziyaret sonrasında gönderilen yazıda; ülkemizden RF’na taze meyve ve sebze ihracatında getirmiş olduğu taze biber, nar, üzüm, portakal, greyfurt ile limon ve mandarin için uygulanan ithalat yasaklarının 06.04.2022 tarihi itibari ile kaldırıldığı belirtilmektedir.

Buna göre:

1. “Rusya Federasyonu (RF) Taze Meyve ve Sebze İhracatı Uygulama Talimatı” 21. maddesi uygulamadan kaldırılmış olup turunçgil ihracatında pestisit kalıntısı analizi, ürünün sapı ayrıldıktan sonra kabuğu ile birlikte ürünün tamamını içerecek şekilde yapılmalıdır.

2. Pestisit kalıntı analiz sonucu tespit edilen aktif madde için RF MRL listesinde analiz edilen üründe bir değer verilmemiş ise ihracatına müsaade edilmemelidir. (Örneğin elma partisi analiz edildiğinde tespit edilen etken için elmada verilmiş bir değer yok ise sertifika düzenlenmemelidir. Ancak yumuşak çekirdekli meyveler için bir değer var ise bu değer elma için kullanılabilir.)

3. RF’ye taze meyve ve sebze ihracatında her parti üründe pestisit kalıntı analizi yaptırılmalı ve RF MRL listesine göre uygun olan parti için Güvenlik Sertifikası, Form-1, Analiz Raporu ve Bitki Sağlık Sertifikası ile ürünlerin ihracatına müsaade edilmelidir.

4. Bu konularda ihracatçı bilgilendirilmeli ve bu belgelerin eksiksiz RF tarafına ürün beraberinde ulaştırılması sağlanmalıdır.

12.04.2022