24.04.2024

"Pazaryerlerinde Alınması Gereken Tedbirler"

T.C. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nden alınan yazıda; "Pazaryerlerinde Alınması Gereken Tedbirler" iletilmektedir.

Daha önceki dönemlerde olduğu gibi tam kapanma döneminde de; sayma usulü ile belirtilen temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan işyerlerine çeşitli muafiyetler sağlanmıştır.

• Bu çerçevede gerek vatandaşlarımızın temel gıda ürünleri arasında yer alan yaş sebze ve meyveye ulaşım imkanlarının artırılması gerekse çiftçilerimizin elindeki ürünlerin çeşitli nedenlerle (ürün arzında yaşanan artış, ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık gibi) zayi olabilme ihtimali göz önüne alındığında 8 ve 15 Mayıs tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri pazaryerlerinin 10.00-17.00 saatleri arasında açık tutulması kararlaştırılmıştır.
  • Öte yandan sağlanan bu kolaylık ve imkanın çok dikkatli bir şekilde hayata geçirilmesi ve tam kapanma tedbirlerinin ruhuna aykırı şekilde kalabalıkların/yoğunlaşmaların önlenmesi büyük önem taşımaktadır.
  • 04 Mayıs 2021 tarihli Genelgemizde pazarlarda yoğunluk yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması, konunun Vali ve Kaymakamlarımız tarafından bizzat takip edilmesi talimatlandırılmıştır.
  • Genelge’de pazarlarda yoğunluk oluşmaması amacıyla alınması gereken tedbirlere de ana hatlarıyla yer verilmiştir. Bu doğrultuda üzerinde hassasiyetle durmamız gereken hususlar şunlardır;

Vali ve kaymakamların bu konuya bizzat vaziyet etmeleri son derece önem taşımaktadır.

Bu doğrultuda;

- Belediye başkanı ile ilgili meslek odası başkanları ve kolluk amirleri ile Cumartesi açılacak pazaryerleri ile ilgili bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirilmesi,

- Her türlü olasılık göz önünde bulundurularak gerekli planlamanın yapılması,

- Planlama doğrultusunda alınacak tedbirlerin belirlenmesi,

- Bu tedbirleri layıkıyla yerine getirebilmek için yeterli sayıda personelin görevlendirilmesi,

- Pazarların kurulu bulunduğu süre boyunca tedbirlerin nasıl uygulandığı, herhangi bir yoğunlaşmanın oluşup oluşmadığının kontrol edilmesi,

Gibi hususların birebir takip edilmesi gerekmektedir.

Pazaryerlerinde oluşabilecek yoğunluğu azaltmak amacıyla il ve ilçelerde mevcutta farklı günlerde kurulmakta olan tüm pazaryerlerinin Cumartesi günü eş zamanlı olarak açılması sağlanmalıdır. Bu amaçla gerekirse pazarcı esnafları arasında Pazaryeri bazlı bir paylaşım da yapılmalıdır.

Aksi takdirde haftanın farklı günlerinde açılan pazarlardan vatandaşlarımızın belirli gruplar halinde temin ettikleri ihtiyaçların tamamının (yörede yaşayan tüm vatandaşlarımızın) Cumartesi günü kurulacak belirli pazarlardan karşılanmasına sebep olunabilecektir.

Bu durumun önüne geçilebilmesi için özellikle nüfus yoğun yerleşim yerlerinde mevcut tüm pazarların açılması, hatta pazaryerleri ile bitişik cadde, sokak, meydan gibi yerlere de pazarın yayılması ve ilave pazaryerlerinin de hizmete açılması gerekmektedir.

Bu çerçevede; Belediyelerle koordinasyon sağlanarak il ve ilçede kurulacak pazarların ve esnafın nüfus yoğunluğuna ve sosyo ekonomik duruma göre planlanması ve şehir sathında dengeli dağıtılması önem taşımaktadır.

Pazaryerlerine giriş-çıkışların kontrollü şekilde hazırlanan noktalardan yapılması, yığılmaların önlenmesi ve kontrolsüz girişlerin önlenmesi için fiziki tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.

Pazar tezgahları arasında en az en az 3 metre mesafe bulunmasının sağlanmasına dikkat edilmelidir.

Pazaryerlerinin gün boyu zabıta ve kolluk birimlerince denetlenmesi sağlanmalıdır. Bu doğrultuda personel yetersizliği yaşanan yerlerde gece bekçileri de pazaryerlerinde görevlendirilebilecektir.

Pazaryerlerinin giriş ve çıkışlarında yeterli miktarda temizlik ve hijyen maddelerinin Belediyelerce bulundurulmasının sağlanması önem taşımaktadır.

Pazar faaliyetlerinin gün boyu takip edilerek pazar sırasında tezgahlar önünde meydana gelebilecek olası yoğunlaşmalara görevlendirilen zabıta ve kolluk görevlilerince anlık olarak müdahale edilecek, yapılacak anonslarla kuralların sık sık hatırlatılması ve kalabalıkların oluşmasına izin verilmeyecektir.

Cumartesi günü pazaryerlerindeki gelişmeler anı anına takip edilerek, yaşanabilecek her türlü aksamaya karşı ivedi şekilde müdahalede bulunulacak ve gerekli ilave tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

SONUÇ OLARAK;

Sayın Bakanımız tarafından da son derece önem verilen pazaryerlerinin düzen ve intizam içerisinde kurulmasının sağlanması ile salgınla mücadelede gösterilen çaba ve gayrete aykırı şekilde pazaryerlerinde temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına aykırı görüntülerin kamuoyuna yansımaması için tüm mülki idare amirlerimizin teyakkuz halinde olmaları gerekmektedir.

Cumartesi kurulacak olan pazaryerleri ile ilgili her türlü planlama ve tedbirin pazarların kurulması öncesinde ve pazarların kurulu bulunduğu süre içerisinde bizzat vali ve kaymakamlarca yanlarına kolluk amirleri, belediye yetkileri ve oda temsilcileri beraber yerinde görülmesi son derece önem taşımaktadır.

Bir yılı aşkın süredir vali ve kaymakamlarımızla birlikte tüm denetim ekiplerinin büyük bir efor ve gayret sarf ettiği koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde gerek kendi emekleriniz gerekse Bakanlığımızın ortaya koyduğu sorumlu yaklaşıma zarar vermemek adına hepimizin çok dikkatli olması gerekmektedir.

İzmir Ticaret Borsası

06.05.2021