09.05.2024

Türkiye-Rusya Arasında Vize Muafiyeti Anlaşması

Hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşları birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat yapabileceklerdir. Vize muafiyeti 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacaktır. Ayrıca geçerli pasaporta sahip Türk vatandaşlarının pasaport dışında başka herhangi bir belge ibraz etmesi gerekmemektedir. Pasaport geçerlilik süresinin asgari 30 gün olması zorunludur. Rusya Federasyonu mevzuatı gereği Rusya Federasyonu'na seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın "göç kaydının" 7 (yedi) iş günü içinde yapılması gerektiği; bu çerçevede, ziyaretçiyi kabul eden tarafın (otel, yanında konaklanacak aile veya şahıs vb.) bildirimde bulunmasının zorunlu olduğu, bildirimin ise posta yoluyla ya da doğrudan Federal Göç Kurumu birimlerine yapılabileceği, Rusya içinde bölge değişikliği durumunda da yeniden başvurunun gerektiği bildirilmiştir.

Türk vatandaşları, çalışma, uzun süreli ikamet (30 günü aşan süreler için), aile birleşimi, öğrenim, eğitim, ilmi araştırma ve montaj-bakım-onarım gibi özel meşruhatlı seyahatlerinde Rusya Federasyonu'nun ilgili temsilciliklerinden alınacak vizeye tabi olmaya devam edecektir.