29.03.2024

Büyük Britanya Piyasası'na Mal Sunmak İçin UKCA İşaretinin Kullanımı Çalıştayı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan yazıda (TOBB), Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği’nin yazısına atfen; 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Britanya’ya (İngiltere, Galler ve İskoçya) yapılacak ihracatta UK Conformity Assessed/BK Uygunluk Değerlendirmesi (UKCA) işareti, Avrupa Birliği (AB) Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında AB’de ve Türkiye’de yerleşik (AB tarafından tanınan 3. ülkelerde yerleşik olanlar dâhil) onaylanmış kuruluşlar tarafından düzenlenen CE işaretinin yerini alacağı bildirilmektedir.

CE işareti gerektiren çoğu eşyayı kapsayan ve CE işareti gibi, eşyanın ilgili mevzuata ilişkin tüm gereklilikleri karşıladığını gösteren UKCA işaretinin, Britanya (İngiltere, Galler ve İskoçya) piyasasına sunulacak eşya için kullanılması zorunlu olacak ve bu önemli değişiklik Türk ihracatçılarını da doğrudan etkileyecektir. İlgide kayıtlı elektronik postada, İngiltere İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Departmanı (BEIS) tarafından söz konusu değişikliğin getireceği yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirme yapılması amacıyla Türkiye’nin öncelikli ülkelerden biri olarak belirlendiği vurgulanmıştır.

Bu çerçevede, BEIS yetkililerince CE işaretinin yerini alacak olan UKCA işareti hakkında Türk şirketlerinin bilgilendirmesini teminen, 2 Mart 2022 Çarşamba günü 14:00 - 16:00 saatleri arasında Ankara TOBB Sosyal Tesisleri’nde, ekte programı sunulan bir çalıştay düzenlenecektir.

Söz konusu çalıştay, hibrit formatta (çevrimiçi ve yüz yüze) gerçekleştirilecek olup, mevcut Kovid tedbirleri kapsamında fiziksel toplantıya kayıt yapan ilk 50 kişi kabul edilecektir. Anılan çalıştaya yüz yüze katılım için 2 doz aşı (2. dozun üzerinden en az 15 gün geçmiş olması gerekmektedir) ya da son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi ibraz edilmesi zorunludur.

Türkçe-İngilizce tercüme hizmeti sunulacak olan çalıştaya katılmak isteyen firma temsilcilerinin, ekteki programda linkleri sunulan çevrimiçi ve yüz yüze katılım formlarını 28 Şubat 2022 Pazartesi gününe kadar eksiksiz doldurmaları gerekmektedir.

Detaylı bilgi için TIKLAYINIZ .

18.02.2022