İzmir Ticaret Borsası
BORSA GÜNDEMİNDE BUGÜN
30 Kasım 2016

İTB YK Başkanı Sayın Işınsu KESTELLİ'nin Kasım Ayı Meclis Konuşması

Sayın Üyemiz,

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Işınsu KESTELLİ'nin 29 Kasım 2016 Salı günü gerçekleşen İTB Olağan Meclis Toplantısında yaptığı konuşma aşağıda sunulmaktadır.

 

IŞINSU KESTELLİ

İZMİR TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

KASIM 2016 MECLİS KONUŞMASI

SAYIN BAŞKAN,

DEĞERLİ MECLİS ÜYELERİMİZ,

KIYMETLİ KONUKLAR,

SEVGİLİ MEDYA MENSUPLARI,

YÖNETİM KURULUMUZ ADINA HEPİNİZİ SAYGIYLA SELAMLIYORUM.

BU AY İÇERİSİNDE VEFAT EDEN, EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2008/2010 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI MENAŞE GABAY’A, ÜYELERİMİZDEN EMİN PAMUK LTD.ŞTİ.’NİN ORTAKLARINDAN MERT TURGAT’IN BABASI AHMET TURGAT’A, MECLİS ESKİ BAŞKAN YARDIMCILARIMIZDAN AHMET KAYNAR’IN ANNESİNE ALLAHTAN RAHMET AİLELERİ VE YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM.

KIYMETLİ DOSTLAR,

2016 YILININ SONUNA NE YAZIK Kİ TATSIZ HABERLERLE GELİYORUZ. TERÖRLE MÜCADELEDE FIRAT KALKANI VE ÜLKEMİZİN DOĞUSUNDAKİ OPERASYONLARDA YENİ ŞEHİTLERİMİZ VAR. BU AY SİİRT’TEKİ MADEN KAZASINDA 16 İŞÇİMİZ VEFAT ETTİ. ŞEHİTLERİMİZE VE İŞÇİLERİMİZE RAHMET, ÜLKEMİZE SABIR DİLİYORUM.

DÜNYA, NE YAZIK Kİ ROTASINI KAYBETMİŞ BİR GEMİ GİBİ SÜRÜKLENİP DURUYOR. AMERİKA’DA BEKLENMEDİK ŞEKİLDE BAŞKAN SEÇİLEN DONALD TRUMP’IN YARATTIĞI TERS RÜZGAR, ÖZELLİKLE GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERİN PARA BİRİMLERİNİ VURMUŞ DURUMDA.

TRUMP’IN VADETTİĞİ KORUMACI POLİTİKALARIN GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE OLASI NEGATİF ETKİSİ PİYASALARDA SATILIYOR. ÖZELLİKLE ASYA PİYALASARINDA YÜZDE 15’LERE VARAN KUR ARTIŞLARI VAR VE BU HAREKETLİLİĞİN, 20 OCAK’TA TRUMP GÖREVİ RESMEN DEVRALIP NET TAVRINI ORTAYA KOYANA KADAR SÜRMESİ BEKLENİYOR. GÖRÜNEN O Kİ, FİNANS PİYASALARI BİR SÜRE DAHA DALGALANMAYA DEVAM EDECEK.

ÖBÜR YANDAN, EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞIMIZ AVRUPA BİRLİĞİ’NİN PARLAMENTOSU GEÇEN HAFTA DELİ SAÇMASI BİR KARAR ALARAK TÜRKİYE İLE MÜZAKERELERİN DONDURULMASI YÖNÜNDE BİR TAVSİYE KARAR ALDI.

TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİSİ NE YAZIK Kİ DOĞAL DÜZLEMİNDEN ÇIKMIŞ VAZİYETTE. AVRUPALI POLİTİKACILARIN İÇ SİYASET HIRSI, BİRLİĞİN GELECEĞİNE OLAN İNANCI İYİCE AZALTIYOR. ALINAN BU TAVSİYE KARARININ HİÇBİR HAKLI GEREKÇESİ YOK.

BAKIN...

MÜLTECİLERLE İLİŞKİ KONUSUNDA AVRUPA’NIN DİĞER ÜYELERİNDEN YETERLİ DESTEK ALAMADIĞINI ÖNE SÜREN İTALYA, BİRLİĞİN 2017 BÜTÇESİNİ VETO EDEBİLECEĞİNİ SÖYLEYEBİLİYOR. HAL BÖYLEYKEN, YILLARDIR 3 MİLYONA YAKIN MÜLTECİYİ BARINDIRAN TÜRKİYE’NİN BÜTÜN ÇABALARI YOK SAYILIYOR; BU KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL.

HENÜZ BREXIT KARARINI HAZMEDEMEYEN AVRUPA BİRLİĞİ, BU PAZAR GÜNÜ YENİ BİR SIVANA DAHA ÇIKIYOR. DAHA İSTİKRARLI BİR YÖNETİM İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTEYEN BAŞBAKAN RENZİ, İTALYAN HALKININ ÖNÜNE SANDIĞI KOYDU. HALK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE EVET DEMEZSE MUHTEMELEN RENZİ İSTİFA EDECEK VE İTALYA’NIN ÖNCE EURO’DAN SONRA BİRLİKTEN AYRILMASINI İSTEYENLER GÜÇLENECEK.

ÖZETLE, BATI CEPHESİNDEN HİÇ İYİ HABER GELMİYOR DEĞERLİ DOSTLAR.

PEKİ ÜLKE OLARAK BU KAOTİK SÜRECİ İYİ YÖNETEBİLİYOR MUYUZ? DAĞINIK BİR GÖRÜNÜM SERGİLESEK DE BU SORUYA GENEL OLARAK EVET DEMEK MÜMKÜN. AMA DAHA KONSANTRE OLMAMIZ, GERÇEK SORUNLARIMIZA ODAKLANMAMIZ ŞART. ÜLKE GÜNDEMİNİ BÜTÜN BİR HAFTA MEŞGUL EDEN VE ÇOCUKLARA TACİZE YASAL KORUMA GETİREN ÖNERİLER GİBİ SAÇMALIKLARIN ENERJİMİZİ ÇALIP GÖTÜRMESİNE İZİN VERMEMELİYİZ.

DEĞERLİ ÜYELER,

BU NOKTADA, YAŞANAN KUR HAREKETİNE AYRI BİR PARANTEZ AÇMAK İSTERİM. YURTİÇİ VE YURTDIŞI GELİŞMELER NEDENİYLE DÖVİZ KURLARINDA YUKARI YÖNLÜ HAREKETLER YAŞANIYOR.  MERKEZ BANKASI TARAFINDAN AÇIKLANAN REEL KUR ENDEKSİNE GÖRE 2016 YILININ İLK ON AYINDA TÜRK LİRASI DÖVİZ KURLARI KARŞISINDA 2003 YILI İLE AYNI SEVİYEDE OLUŞTU. BU AY YAŞANAN HIZLI YÜKSELİŞ İLE TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBI ÇOK DAHA YÜKSEK OLACAK. ASLINA BAKILIRSA PİYASADA YAŞANAN ŞEY DEVALÜASYON. ABD DOLARINDAKİ ARTIŞ 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNE GÖRE YÜZDE 19, 2015 YILI BAŞINA GÖRE YÜZDE 49 SEVİYESİNDE.

TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBI ÜLKEMİZ İHRACATI AÇISINDAN KÜRESEL PİYASALARDA REKABET AÇISINDAN OLUMLU GİBİ GÖRÜNSE DE BİRÇOK SORUNU DA BERABERİNDE GETİRİYOR.

ENERJİ BAŞTA OLMAK ÜZERE ARA VE YATIRIM MALI İTHALATI İLE ÜLKEMİZE AYNI ZAMANDA ENFLASYON İTHAL ETMİŞ OLUYORUZ.

ÜSTELİK KUR HAREKETLİLİĞİ, PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ TRENDİYLE BİR ARAYA GELDİĞİNDE DAHA BÜYÜK BİR RİSK HALİNE GELİYOR.

KURLARIN BU ŞEKİLDE YÜKSEK DEVAM ETMESİ, ENFLASYON HEDEFİNİN REVİZE EDİLMESİNİ GEREKTİRECEKTİR.

AYRICA, İSTER KAMU İSTER ÖZEL SEKTÖR OLSUN DÖVİZ CİNSİNDEN BORÇLU OLANLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR MALİYET ARTIŞI YAŞANIYOR.

ÖZELLİKLE YABANCI PARA CİNSİNDEN ALIM YAPARAK, TÜRK LİRASI OLARAK SATIŞ YAPAN FİRMALARIN ÇOK İYİ YÖNETMESİ GEREKEN, RİSK VE BELİRSİZİLİKLERİN ARTTIĞI BİR KONJONKTÜR YAŞIYORUZ.

DEĞERLİ ÜYELER,

BORSAMIZIN E-COMMODITY BAZAAR İSİMLİ EMTİA PORTALININ YAZILIM GELİŞTİRME VE TANITIM FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYORUZ.

KOSGEB PROJESİ KAPSAMINDA WEB SİTESİNİ YENİLEYEREK HİZMETE SUNDUK.

TASARIM VE İŞLEVSELLİK AÇISINDAN İYİ BİR GELİŞİM SAĞLADIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM.

SON OLARAK YURT İÇERİSİNDE KÜTAHYA TİCARET BORSASI İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLLÜ İMZALADIK.

YURTDIŞINDA İSE SAYIN MÜŞTERAMIZIN DA KATILIMI İLE İKİ YIL ÖNCE ZİYARET ETTİĞİMİZ İTALYAN ONLİNE TİCARET BORSASI İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADIK.

BU PROTOKOL KAPSAMINDA İKİ BORSANIN ONLİNE TİCARET SİSTEMLERİNİN KARŞI TARAF ÜYELERİNE TANITILARAK ORTA VE UZUN VADEDE TÜRKİYE VE İTALYA ARASINDAKİ TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN GELİŞTİRİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ.

DEĞERLİ DOSTLAR,

HER ZAMAN SÖYLEDİĞİMİZ GİBİ TARIMSAL ÜRETİME İLİŞKİN SORUNLARIMIZ ELBET VAR, ANCAK TARIMIN ASIL BÜYÜK SORUNU PAZARLAMADAN KAYNAKLANMAKTADIR.

DÜNYADA ÜRETİM AÇISINDAN DOKUZUNCU, PAZARLAMA AÇISINDAN 27. SIRADAYIZ.

BU KONUDA BİRKAÇ ÖRNEĞİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.

E-COMMODITY BAZAAR İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ YAPTIĞIMIZ İTALYA TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ İHRACATIMIZDA DÖRDÜNCÜ SIRADA.

KENDİ PENCERİMİZDEN BAKTIĞIMIZDA BAŞARILI OLDUĞUMUZU SÖYLEYEBİLİRİZ.

ANCAK, GERÇEKLER TAM OLARAK BÖYLE DEĞİL.

45 MİLYAR DOLARLIK TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ İTHALATI OLAN İTALYA’NIN İTHALATINDAKİ PAYIMIZ SADECE YÜZDE BİR BUÇUK.

ÖRNEKLERİ ÇOĞALTMAK MÜMKÜN.  3 MİLYON VATANDAŞIMIZIN YAŞADIĞI ALMANYA’NIN TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ İTHALATINDAKİ PAYIMIZ YÜZDE 2. DÜNYANIN EN BÜYÜK İTHALATÇI ÜLKESİ OLAN ABD’DEKİ PAYIMIZ İSE SADECE BİNDE 6. HER HAFTA SONU ADALARINA AKIN EDEREK MİLYONLARCA DOLAR TURİZM GELİRİ BIRAKTIĞIMIZ KOMŞUMUZ YUNANİSTANIN İTHALATINDAKİ PAYIMIZ İSE YÜZDE 1’İN BİRAZ ÜZERİNDE. BU VERİLER BİZE TARIM VE GDA ÜRÜNLERİ İHRACATI BAKIMINDAN ALINACAK DAHA ÇOK YOLUMUZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR.

ULUSLARARASI FUARLAR, ALIM HEYETİ ORGANİZASYONLARI GİBİ BİLİNEN TİCARET AKTİVİTELERİ HER ZAMAN ÇOK ÖNEMLİ. ANCAK, KABUL ETMELEYİZ Kİ İNTERNETİN BU KONUDAKİ ETKİSİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR.  YAKIN BİR GELECEKTE DE TİCARETİN EN YOĞUN GERÇEKLEŞTİĞİ MECRA HALİNE DÖNÜŞECEĞİ KESİN. BU NEDENLE ÜYE FİRMALARIN BULUŞMA VE ÜRÜNLERİNİ TANITMA İMKANI SAĞLAYAN E-COMMODITY BAZAAR PORTALINI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARIMIZ BUNDAN SONRADA DEVAM EDECEK. SÖZLERİME BURADA NOKTA KOYUYOR, HEPİNİZİ SAYGIYLA SELAMLIYORUM.

İzmir Ticaret Borsası
İzmir Ticaret Borsası
4 Element ve İnsan
İzmir Tarım Teknoloji Merkezi
/izmirticaretborsasi+90 (232) 425 13 70
FbTwIgLi