İzmir Ticaret Borsası
BORSA GÜNDEMİNDE BUGÜN
17 Ocak 2014

KOBİ’ler İçin En Sıkıntılı 10 Mevzuat Hk.

Sayın Üyemiz,

KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Müdürlüğü'nden alınan 17.12.2012 tarihli yazıda; Avrupa Komisyonu KOBİ’lerin büyümesi için en uygun ortamı yaratmayı ve Avrupa Birliği (AB) tarafından oluşturulan politikalarda KOBİ’lerin ihtiyaçlarını ön planda tutmayı amaçlayan “Avrupa Küçük İşletmeler Yasası” nı (SBA) 25 Haziran 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe konduğu ve konuyla ilgili olarak yayınlanan 05 Haziran 2011 tarihli Başbakanlık Genelgesinde ülkemizin de dahil olduğu “Balkan Ülkeleri ve Türkiye’de Avrupa Küçük İşletmeler Yasası’nın Uygulanması Projesi” kapsamında KOSGEB “Ulusal Koordinatör” olarak belirlendiği bildirilmiştir.

SBA 10 temel başlıktan oluşmakta olup, 3 numaralı başlık altında yer alan “Önce Küçük Olanı Düşün” prensibi çerçevesinde mevzuatın iyileştirilmesi için Komisyonun, AB seviyesinde 2012’ye kadar idari, yüklerin %25 oranında azaltılmasına yönelik tüm teklifleri ortaya koyması ve üye ülkelerin de yapacakları uygulamalarla bu taahhütlerine yönelik kıyaslanabilir hedefleri yerine getirilmesi beklenmektedir. Bu amaçla Komisyon bir çalışma yaparak 23 Kasım 2011  tarihinde Konsey ve Avrupa Parlamentosu’na, ilgili faaliyet planını da içeren KOBİ’ler için Sıkıntı Yaratan Zorlukların Azaltılması başlıklı bir rapor sunmuştur.

Raporda Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) aracılığı ile değerlendirmeler yapılacağından Ulusal KOBİ Elçileri(SME Envoy) ağının çalışmaya yönelik olarak görüşlerini bildirme fırsatına sahip olacaklarından ve mikro işletmeler ile KOBİ’ler için en çok sıkıntı yaratan 10 mevzuatın belirlenmesine yönelik bir web sayfası oluşturulacağından bahsedilmektedir.

Brüksel’de 01 Ekim 2012 tarihinde Komisyon tarafından yapılan basın açıklamasında KOBİ’ler ve KOBİ temsilcisi kuruluşlar 01 Ekim-21 Aralık 2012 tarihleri arasında ilgili web sayfasından giriş yaparak, potansiyel olarak belirlenmiş alanlar içinde mikro işletmeler ve KOBİ’ler için en çok sıkıntı yaratan 10 mevzuatın belirlenmesine yardımcı olmaya davet edilmiştir. SBA kapsamında Türkiye’de bu çalışmaya dahil edilmiş olup, ilgili web sayfasına Komisyonun http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/public-consultation-new/ adresinden ulaşılmaktadır. Sayfada yer alan anket aracığı ile en sıkıntılı 10 mevzuat alanı belirlenecektir. Anket için son giriş tarihi 21 Aralık 2012’dir. 

Komisyon sayfasında konuyla ilgili detaylı bilgi bulunmakta olup SME Envoy’dan alınan  bilgiler doğrultusunda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesinde fayda vardır.
  • Çalışmaya KOBİ’ler ve KOBİ temsilcisi kuruluşlar katılabilecektir. Ankete katılabilmek için KOBİ’lerin bireysel olarak kayıt yaptırması beklenmektedir. ancak kurum hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak açısından ankete katılacak KOBİ Temsilcisi Kuruluşların kayıt yaptırmaları SME Envoy tarafından tavsiye edilmektedir. Kayıtla ilgili olarak yukarıdaki linkten detaylı bilgiye ulaşılabilmektedir,
  • Çalışmaya KOBİ’lerin yanı sıra kuruluşlarda katılabilmekte olup eğer bir Sivil Toplum Kuruluşu  KOBİ’ler yararına çalışıyor ve KOBİ’leri temsil ediyorsa anketin A bölümünde “organizasyon” seçeneğini seçmesi aksi takdirde “diğer” seçeneğini seçmesi istenmektedir. Aynı durum Kamu Kuruluşları için de geçerlidir.
  • Tekrarları önleyebilmek için her kurumdan sadece bir katılım istenmektedir. 
AB’nin mevzuat çalışmaları genellikle AB üye ülkeleri dışındaki ülkelere kapalı olmaktadır. Bu nedenle AB üye ülkelerinin yanı sıra aday ülke sıfatıyla AB mevzuatına uyum aşamasında yer alan ülkemizin de “Balkan Ülkeleri ve Türkiye’de Avrupa Küçük İşletmeler Yasasının Uygulanması Projesi kapsamında katılma imkanı bulunduğu bu çalışma gerek ileride yer almayı düşündüğümüz AB’deki uygulamalar için gerekse ileride yer almayı düşündüğümüz AB ile mevcut ticari, ilişkilerini sürdürmekte olan KOBİ’lerimiz için oldukça önemlidir. 
 
Bilgilerinize
 
İzmir Ticaret Borsası
İzmir Ticaret Borsası
4 Element ve İnsan
İzmir Tarım Teknoloji Merkezi
/izmirticaretborsasi+90 (232) 425 13 70
FbTwIgLi