25.04.2024

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Borsamızdaki DEİK Temsilciliği

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye’nin yabancı ülkeler ve uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerini izlemek, bu ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmak üzere 1988 yılında kurulmuştur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı, aynı zamanda DEİK Başkanı’dır.

DEİK’in kurumsal işbirliği tesis etme mekanizması İş Konseyleri’dir ve üç iş konseyi yapısı vardır: Ülke iş konseyleri, sektörel iş konseyleri, özel amaçlı iş konseyleri. Her biri bölge koordinatörlükleri bünyesinde yer alan 8 bölgede bulunan (Afrika, Amerika, Asya Pasifik, Avrasya, Avrupa Birliği, Güneydoğu Avrupa, Körfez ve Ortadoğu ) 108 ülke ile tesis edilmiş bulunan iş konseyleri yabancı muhatap kuruluşlarla imzalanan işbirliği anlaşmaları ile kurulmakta ve ilgili ülkelerle iş ilişkilerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. İş Konseyleri iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlardan biri Türk tarafı, diğeri ise ilgili ülkedeki muhatap kuruluştur. Söz konusu muhatap kuruluşlar genelde ilgili ülkelerin özel sektörünü temsil eden kurumlardan seçilmektedir. Konseyler her sene düzenli olarak İş Konseyleri Ortak Toplantıları düzenlemektedir.

Üyelerin dış pazarlara açılımına yardımcı olmak ve dış ekonomik ilişkilerinde karşılaştıkları sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla Ağustos 2009 tarihi itibariyle Borsamız bünyesinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Temsilciliği bulundurulmaktadır. DEİK Temsilciliği ile üyelerin yabancı ülkelerin yanı sıra, uluslararası topluluklarda da temsil edilmesinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu sayede Borsanın dış ülkeler ile ilişkilerinin arttırılması ve üyelerin yabancı ülkelerdeki muhatapları ile daha sık bir araya getirilmesi amaçlanmaktadır.

İzmir Ticaret Borsası DEİK Temsilcisi, Araştırma ve Geliştirme Uzmanı Perihan Ezgi Korkmaz'dır.

DEİK ve İş Konseyleri Hakkında Daha Fazla Bilgi için tıklayınız.

DEİK Borsamız Temsilciliği Hakkında Daha Fazla Bilgi için:

Tel: +90 232 481 10 65
E-mail: arge@itb.org.tr; ezgikorkmaz@itb.org.tr