20.01.2018

"EGE PAMUĞU" Coğrafi İşareti

“Ege Pamuğu” coğrafi işaret tescili ile, İzmir’in tüm ilçeleri, Aydın’ın tüm ilçeleri, Manisa ilinin Merkez, Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Saruhanlı, Soma ve Turgutlu ilçeleri, Muğla ilinin Dalaman, Fethiye, Köyceğiz, Milas, Ortaca ve Yatağan ilçeleri, Denizli ilinin Merkez, Akköy, Buldan, Çal, Honaz ve Sarayköy ilçeleri, Balıkesir ilinin Merkez, Ayvalık, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Havran, Kepsut, Manyas ve Susurluk ilçeleri, Çanakkale ilinin Merkez, Ayvacık, Eceabat, Ezine ve Gelibolu ilçeleri, Bursa’nın Karacabey ilçesinde üretilen pamuklar “Ege Pamuğu” olarak tescil edilmiştir.

Başvurunun onaylanmasının ardından uygulamaya yönelik çalışmalara başlanmıştır. Bu amaçla;

• İzmir Ticaret Borsası Ege Pamuğu Coğrafi İşaret Kullanım Yönetmeliği,
  • İzmir Ticaret Borsası Ege Pamuğu Coğrafi İşareti Denetim Yönetmeliği,
  • Ege Pamuğu Coğrafi İşaretinin Kullanılmasına İlişkin Sözleşme hazırlanmıştır.

Aşağıda sayılan firmalar “Ege Pamuğu” ibareli coğrafi işaret logosunu kullanım konusunda Borsamız ile sözleşme imzalamıştır.

• BİRPAŞ Birlik Pamuk Tekstil Yağ Un ve Zirai Ürün. San. ve Tic. A.Ş.
  • Genel Pamuk Çırçır ve Tarım Makineleri San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • CUMHUR KARAKAŞ Karakaş Çırçır Fabrikası
  • BİRCANLAR Taşımacılık, Petrol Ürünleri, Pamuk Çırçır, Tekstil, Dokuma San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • S.S. TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği

EGE PAMUĞU SERTİFİKASI

Coğrafi işaret tescili, Ege Pamuğunun markalaşması amacıyla yapılan ilk ve en önemli girişimdir. Ancak, İzmir Ticaret Borsası tarafından planlanan, Ege Pamuğundan mamul ürünlerin bir markaya dönüştürülmesi fikri için yeterli değildir. Bu nedenle, Borsamız tarafından “Ege Pamuğu Sertifikası” çalışması gerçekleştirilmiştir.

“Ege Pamuğu Sertifikası” uygulaması “Ege Pamuğu” ibareli coğrafi işaret çalışması ile başlayan uzun yolun ikinci adımını oluşturmaktadır. Sertifikanın ön yüzü pamuğun üretim sezonu, sertifikanın seri numarası ve temsil ettiği miktara ilişkin bilgiler, arka yüzü ise söz konusu pamuğun çırçır-tekstil-konfeksiyondan oluşan yol haritasını göstermektedir.