26.04.2024

"EGE PAMUÄžU" CoÄŸrafi Ä°ÅŸareti

“Ege PamuÄŸu” coÄŸrafi iÅŸaret tescili ile, Ä°zmir’in tüm ilçeleri, Aydın’ın tüm ilçeleri, Manisa ilinin Merkez, Ahmetli, Akhisar, AlaÅŸehir, Demirci, Gölmarmara, KırkaÄŸaç, Salihli, Saruhanlı, Soma ve Turgutlu ilçeleri, MuÄŸla ilinin Dalaman, Fethiye, KöyceÄŸiz, Milas, Ortaca ve YataÄŸan ilçeleri, Denizli ilinin Merkez, Akköy, Buldan, Çal, Honaz ve Sarayköy ilçeleri, Balıkesir ilinin Merkez, Ayvalık, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Havran, Kepsut, Manyas ve Susurluk ilçeleri, Çanakkale ilinin Merkez, Ayvacık, Eceabat, Ezine ve Gelibolu ilçeleri, Bursa’nın Karacabey ilçesinde üretilen pamuklar “Ege PamuÄŸu” olarak tescil edilmiÅŸtir.

BaÅŸvurunun onaylanmasının ardından uygulamaya yönelik çalışmalara baÅŸlanmıştır. Bu amaçla;

• Ä°zmir Ticaret Borsası Ege PamuÄŸu CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret Kullanım YönetmeliÄŸi,
  • Ä°zmir Ticaret Borsası Ege PamuÄŸu CoÄŸrafi Ä°ÅŸareti Denetim YönetmeliÄŸi,
  • Ege PamuÄŸu CoÄŸrafi Ä°ÅŸaretinin Kullanılmasına Ä°liÅŸkin SözleÅŸme hazırlanmıştır.

AÅŸağıda sayılan firmalar “Ege PamuÄŸu” ibareli coÄŸrafi iÅŸaret logosunu kullanım konusunda Borsamız ile sözleÅŸme imzalamıştır.

• BÄ°RPAÅž Birlik Pamuk Tekstil YaÄŸ Un ve Zirai Ürün. San. ve Tic. A.Åž.
  • Genel Pamuk Çırçır ve Tarım Makineleri San. ve Tic. Ltd. Åžti.
  • CUMHUR KARAKAÅž KarakaÅŸ Çırçır Fabrikası
  • BÄ°RCANLAR Taşımacılık, Petrol Ürünleri, Pamuk Çırçır, Tekstil, Dokuma San. ve Tic. Ltd. Åžti.
  • S.S. TARÄ°Åž Pamuk ve YaÄŸlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri BirliÄŸi

EGE PAMUÄžU SERTÄ°FÄ°KASI

CoÄŸrafi iÅŸaret tescili, Ege PamuÄŸunun markalaÅŸması amacıyla yapılan ilk ve en önemli giriÅŸimdir. Ancak, Ä°zmir Ticaret Borsası tarafından planlanan, Ege PamuÄŸundan mamul ürünlerin bir markaya dönüÅŸtürülmesi fikri için yeterli deÄŸildir. Bu nedenle, Borsamız tarafından “Ege PamuÄŸu Sertifikası” çalışması gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

“Ege PamuÄŸu Sertifikası” uygulaması “Ege PamuÄŸu” ibareli coÄŸrafi iÅŸaret çalışması ile baÅŸlayan uzun yolun ikinci adımını oluÅŸturmaktadır. Sertifikanın ön yüzü pamuÄŸun üretim sezonu, sertifikanın seri numarası ve temsil ettiÄŸi miktara iliÅŸkin bilgiler, arka yüzü ise söz konusu pamuÄŸun çırçır-tekstil-konfeksiyondan oluÅŸan yol haritasını göstermektedir.