16.04.2024

Projeler / Pamuk Birlikleri Uluslararası İşbirliği Komitesi Üyeliği (CICCA)

Borsalar, üyelerinin aralarında veya yapmış oldukları sözleşmelerde yer alması halinde bu sözleşmelerle ilgili olarak çıkan ihtilafların çözümünde hakemlik yapabilir. İzmir Ticaret Borsası başvuru olması durumunda üyelerine tahkim hizmetini başarıyla veren kurumlardan bir tanesidir. Ülkemizde 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren pamuk ithalatında yaşanan artışla birlikte pamuk ürününde uluslararası alanda tahkim konusunda benzeri bir hizmetin verilmesi ihtiyacı doğmuştur.

Borsamız tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda dünyada pamuk tahkimi konusunda otorite sayılan tüm kuruluşların, Pamuk Birlikleri Uluslararası İşbirliği Komitesi (CICCA) adlı kuruluşa üye oldukları tespit edilmiştir. CICCA, dünyanın önde gelen 18 pamuk kuruluşunun oluşturduğu bir organizasyondur. CICCA'nın amacı; ham pamuk alıcı ve satıcıları ile pamuk kuruluşlarının ortak çıkarlarını temsil etmek; aynı zamanda üretici, nakliyeci, ihracatçı, ithalatçı ve tüketicilerin haklarını gözetmektir.

Yapılan girişimler sonucunda İzmir Ticaret Borsası'nın üyelik başvurusu, diğer CICCA üyeleri tarafından olumlu karşılanmış ve Borsamızın, resmi olarak üyeliğe kabulü Liverpool'da 5 Ekim 2000 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu üyelik ile birlikte İzmir Ticaret Borsası'nın uluslararası alanda pamuk tahkiminde otorite olarak tanınması sağlanmıştır.

CICCA kara listesini görüntülemek için tıklayınız.

CICCA web sitesine ulaşmak için tıklayınız.