29.03.2024

İzmir tarımına Amerikan ilgisi

İZMİR TARIMINA AMERİKAN İLGİSİ

Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği Tarım Ofisi’nden bir heyet İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek, Borsa’nın çalışmaları hakkında İTB Başkanı Işınsu Kestelli’den bilgi aldı…

ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Ofisi’nden Müsteşar Kimberly Sawatzki ve Tarım Uzmanı Nergis Özbağ, 1 Temmuz 2014 Salı günü İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’yi makamında ziyaret etti.

ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı ABD Büyükelçilik Tarım Ofisi adına gerçekleştirilen ziyaret kapsamında tarımsal alanda güncel gelişmeler ile bu alanda Türkiye ve ABD arasında gerçekleştirilebilecek olası işbirlikleri konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Sawatzki’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “İzmir Ticaret Borsası’nda sizleri ağırlamak bizleri mutlu etti. 123 yıllık köklü bir kuruluş olan İzmir Ticaret Borsası, gelenekten geleceğe vizyonuyla tarımsal alanda ilklerin öncüsü haline gelmiştir. Borsa olarak, tarımsal alanda her türlü proje ve işbirliğine açığız” dedi.

2013 yılında Türkiye’nin toplam ihracatında ABD’nin payının yüzde 3,7; yine aynı yıl Türkiye’nin toplam ithalatında ABD’nin payının yüzde 5 olduğunu belirten Kestelli, “Ülkemizin ABD’ye 2013 yılı tarımsal ürünler ihracatı 637 milyon Dolar tutarında, buna karşılık ABD’den 2013 yılı tarımsal ürünler ithalatımız ise 2,1 milyar Dolar değerinde. Tarımsal alanda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artarak devam etmesini ve tarımsal alanda ülkemizin ABD ile yaptığı ticaretten kaynaklanan açığın  en kısa zamanda kapanmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Kimberly Sawatzki ise Türkiye’nin tarım alanında verimliliği oldukça yüksek bir ülke olduğunu ve stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’ye kendilerini misafir etmelerinden dolayı teşekkürlerini sunan Sawatzki, Borsa’nın tarım alanında yapmış olduğu projeleri ve çalışma sistemini öğrenmek, karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak adına bu ziyareti planladıklarını kaydetti.

Görüşmenin ardından ABD Ankara Büyükelçiliği Tarım Müsteşarı Sawatzki ve Tarım Uzmanı Nergis Özbağ’a İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli tarafından İzmir Ticaret Borsası Tarihçe Kitabı takdim edildi. Takdimin ardından heyete İzmir Ticaret Borsası proje ve faaliyetlerini içeren detaylı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumla birlikte kurum çalışmaları hakkında bilgi edinen Kimberly Sawatzki, Işınsu Kestelli ile birlikte İzmir Ticaret Borsası Üzüm Salonu ve Pamuk Korbeyi’ni gezerek salon işlemleri ve elektronik platform üzerinden ürün alım satımı konusunda bilgi aldı.

03.07.2014