29.03.2024

İTB’den Avrupa Birliği fonlarına erişim eğitimi

İzmir Ticaret Borsası’nın, TÜBİTAK Ulusal İrtibat Noktası ile birlikte düzenlediği “Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı ve Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım ve Biyoekonomi Alanı Bilgi Günü” etkinliği 18 Nisan 2014 Cuma günü İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Eğitim programının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Sinem Çelikten, “İlk olarak 1984 yılında başlayan Avrupa Birliği Araştırma ve Geliştirme Programları, Horizon 2020 ile tek çatı altında toplandı. KOBİ'lerin katılımı, uluslararası işbirliği, kalıcı etki, sürdürülebilirlik, ticarileştirilebilirlik, farklı temalar, yeni aktörler, cinsiyet, etik gibi konuları ise artık daha fazla önemsenmekte. Öne çıkan diğer bir konu da; Horizon 2020’nin değerlendirme ve müzakere sürecinin daha kısa olmasıdır. Tüm bu yenilikler değerlendirildiğinde, özetle denilebilir ki; Horizon 2020 ile AB fonlarına başvurmak artık çok daha kolay, sürdürülebilirlik ise eskiden olduğundan çok daha önemli hale gelmiştir” dedi.

Açılış konuşmasının ardından başlayan eğitimde TÜBİTAK Ulusal İrtibat Noktası Temsilcisi Çınar Adalı Öner İzmir Ticaret Borsası üyeleri, çevre Oda/Borsalar ve ilgili kamu kurumlarından gelen temsilcilere konuyla ilgili sunum gerçekleştirdi. 1984 yılında temeli atılan ve günümüze kadar giderek gelişim gösteren Avrupa Birliği proje programları ve son olarak açıklanan AB Horizon 2020 ile ilgili bilgi aktaran Adalı, “Programın amacı AR-GE ve inovasyon sistemlerini güçlendirerek Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında rekabeti etkin kılmak. Programa Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin yanı sıra Türkiye’nin de aralarında yer aldığı Avrupa Birliği üyesi olmayan, ancak destek alma hakkına sahip olan ülkeler katılabiliyor” diye konuştu.

2014-2020 yılları arasında 7 yıl sürecek Horizon 2020 programının toplam bütçesinin 78,6 milyar Euro, programın temel bileşenlerinin ise bilimsel mükemmeliyet, endüstriyel liderlik ve toplumsal sorunlara çözüm getirme olduğuna dikkat çeken Çınar Adalı Öner, “Son yıllarda büyük bir ivme kazanan ve programa katılım hakkına sahip olan Türkiye’den bu süreçte aktif katılım bekliyoruz. Türkiye’den üniversitelerin ağırlıkta olduğu katılımcıların yanı sıra meslek kuruluşları, kamu kurumları, STK’lar, KOBİ’ler ve araştırma merkezleri gibi kuruluşlar da programa oldukça ilgi göstermekte” dedi.

Ticaret borsalarının faaliyet alanına giren tarım ve gıda konularının, toplumsal sorunlara çözümler bileşeni altında “Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım, Deniz ve Denizcilik Araştırmaları ve Biyo-ekonomi” başlığında yer aldığına dikkat çeken Öner, “Bu başlık altında verilecek projeler için ayrılan toplam bütçe 3,8 milyar Euro’dur. Bu alandaki projeler ile güvenli, yüksek kalitede gıda ve biyolojik ürünlerin yeterli miktarda tedarik edilebilmesi, üretken ve kaynak verimli birincil üretim sistemlerinin oluşturulması, sürdürülebilir ve düşük karbonlu tedarik zincirlerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu alan kapsamında, 7 yıl boyunca desteklenecek aktiviteler ise tarım ve ormancılık, güvenli beslenme için gıda ve tarım sektörü, sucul canlı kaynakları, biyolojik tabanlı endüstriler ve biyo-ekonomi ile deniz araştırmalarıdır” diye konuştu.

Yaklaşık iki saat süren eğitim sonucunda katılımcılarla yapılan soru cevap bölümünün ardından söz alan İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Sinem Çelikten, Çınar Adalı Öner’e katılımcılara vermiş olduğu eğitim sebebiyle teşekkür ederek, “1891 yılından günümüze, Türkiye tarımı ve ekonomisi için hizmet vermekte olan İzmir Ticaret Borsası, sektörün gelişmesi için teşvik ve finans kaynaklarına erişimin öneminin farkındadır. Bu farkındalık, bugün burada sizlerin değerli katılımıyla, AB Horizon 2020 Bilgi Günü düzenlemiş olmamızın nedenidir” dedi.

Horizon 2020 kapsamındaki Tarım ve Gıda ile ilgili programlar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Bilgi Günü’nde yapılan sunum için tıklayınız.

22.04.2014