29.03.2024

Afyon’da girişimcilik toplantısı düzenlendi

Ege Bölgesindeki Kadın Girişimciler Kurulu Başkanları ve Afyon Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin katılımıyla Afyon Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Girişimcilik toplantısı düzenlendi.

İzmir Kadın Girişimciler Kurulu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Ege Bölge Başkanı Aynur Tartan, ilki geçtiğimiz aylarda İzmir’de düzenlenen Kadın Girişimciler Kurulu Bölge Başkanları toplantısının Afyon Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen ikinci toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Aynur Tartan, Ege Bölgesi’nin çeşitli illerinden gelen Kadın Girişimciler Kurulu Başkanları ve üyelerine girişimcilik hayatına ilişkin örnekler vererek iş dünyasındaki tecrübelerini aktardı. Girişimcilik serüveninin başladığı günden bugüne kadar iş dünyasına ilişkin deneyimlerini aktaran Tartan, “Çalışma hayatına 17 yaşımda, yaşımı bir yıl büyüterek gazeteci olarak başladım, kısa bir süre sonra yani çok erken yaşta girişimciliği seçtim. İnanıyorum ki bir kadının başarısı; bin erkeğin başarısına bedeldir. Çünkü hepimiz bir yerlere gelebilmek ve kendi ayaklarımızın üzerinde durabilmek için bir erkeğe kıyasla çok daha fazla ödün veriyoruz, emek veriyoruz. Çünkü biz başarılı iş kadınını, sevgi dolu anneyi, ailenin temeli eşi, iyi evladı ve iyi dostu bir bedene sığdırıp, aynı havanda dövüyoruz” dedi.

Toplantıya katılan diğer girişimci kadınlara tavsiyeler veren Tartan, kendilerinden şu ricada bulundu; “Sevgili arkadaşlar, sizden bir şey rica edeceğim. Küçük kız çocuklarımız evcilik oynarken rol model olarak ev hanımlığını benimsemesin, daha özgür olsunlar. Mesela kızınız bebeğine pasta yapmasın, bir pastane açsın, misafir ağırlamasın, lokanta işletsin, bebeğine bakarken bir de anaokulu açsın. Onları sınırlamayın, özgür olmalarını sağlayın. Şimdi yapmamız gereken, ev idaresinde elde ettiğimiz yeteneği, iş hayatına da aktarabilmek, annelik sezilerimizi, çalışma yaşamımızda kullanabilmek. Kadınların çok yönlü, ayrıntılı düşünme yeteneğini ekonomiye, istihdama katmak” diye konuştu.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Kadın Girişimciler Kurulu’nu oluştururken kendilerine bulunduğu tavsiyeden de bahseden Tartan, “Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin atılımcı, vizyoner ve saygın başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu; kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi olmaz. Büyümesi de olmaz. O yüzden diyoruz ki, Türk toplumu, bu prangadan da kurtulmalıdır. Elinde hamur olanlar da her işe karışsın ki, büyümenin bereketini toplumun tamamı hissedebilsin demişti. Evet, kesinlikle, çünkü kadının emeği ekonominin dinamiğidir. Ekonomide ve toplumsal huzurda bereketin yolu, biz kadınların iş hayatına katılmasından geçiyor. Eve bereketi nasıl biz getiriyorsak, ülkeye de biz getireceğiz. Zenginliğin, refahın, gelecek nesillerin mutlu olmasının tek bir yolu var; girişimcilik” diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde kadınların ülke nüfusuna oranla erkeklere nazaran iş dünyasında daha az yer aldıklarından bahseden Tartan, “Bu ülke 75 milyon, ülke nüfusunun yarısı kadın, yarısı erkekten oluşuyor. Ancak yalnızca 6 milyon kadın çalışma yaşamının içinde. Oysa ki, hepimiz çalışıyoruz; evde, tarlada, hatta bazen eşimizin işyerinde. Ancak, görünmüyoruz. Yaptıklarımız ekonomik bir değere ve ekonomik bir edere dönüşemiyor. Dünya Ekonomi Forumu'nun yaptığı araştırmaya göre 134 ülkelik kadın erkek eşitliği listesinde Türkiye, 126'ncı sırada.  Ne ülkemiz, ne de biz bunu hak ediyoruz. Üstelik şimdi teknoloji sayesinde iş hayatındaki çalışma koşulları da esniyor. Evden çalışma yaşamına katılacak yeni alanlar açılıyor. İnternet gibi bir dünya var. Orada ticaret yapmak, yeni pazarlar bulmak artık kolay.

Toplantıda söz alan diğer TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanları da girişimcilik süreçlerinden bahsederek faaliyetlerini yürütmekte oldukları kurullarının yaptıkları projelere değindiler.

Aynur Tartan, Afyon’da gerçekleştirilen Girişimcilik toplantısı öncesi Afyon Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Çarkgil’e,  Afyon Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Günay Kart ve İcra Komitesi Üyeleri ile birlikte nezaket ziyaretinde bulundu. Belediye Başkanı’na ziyarette Aynur Tartan, önümüzdeki yerel seçimlerde kadınların da yerel yönetimlerde yer alması konusundaki görüşünü bildirerek başkandan söz aldı.

10.07.2013