Çekirdeksiz üzümde ilaç kalıntısı ve izlenebilirlik çalıştayı yapıldı
İzmir
Ticaret Borsasının, Ege Bölgesinin en önemli tarım ürünlerinden çekirdeksiz
üzümde ilaç kalıntısı ve izlenebilirlik konusunda düzenlediği çalıştay, 23
Mayıs 2013 tarihinde Salihli Lidya Sardes Thermal Hotelde gerçekleştirildi.
Çalıştaya
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl Müdürlükleri, Üniversiteler, İzmir
Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir
Ticaret Odası, Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Ziraat Mühendisleri Odaları,
TARİŞ Üzüm Birliği, Hal Müdürlükleri ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri
Derneği temsilcileri katıldı. Ege İhracatçı birlikleri de çalıştayın
düzenlenmesinde etkin destek verdi.
Yıllık
yaklaşık 750 milyon dolar değerinde ihracat ile Türkiyeye en fazla döviz
geliri sağlayan ürünler arasında yer alan çekirdeksiz üzümde sürdürülebilir
üretim ve ticaret olanaklarının da tartışıldığı çalıştayın moderatörlüğünü
Prof.Dr.Ediz Ulusoy yaptı.
Açılış
konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan
Zincircioğlu, 2013 yılı sekreteryası İzmir Ticaret Borsası tarafında yürütülen
ve üzüm sektörünün paydaşlarını bir araya getiren Bağ Danışma Kurulunun Mart
ayında yapılan toplantısında, üzüm üretiminde kalıntı sorunu ve izlenebilirlik
konusunda bir çalıştay yapılmasına karar verildiğini söyledi. Çalıştayın
verimli geçmesini ve sektöre yeni açılımlar getirmesini dileyen Zincircioğlu,
şunları söyledi:
Bağcılık
için yerkürenin en elverişli iklim kuşağı üzerinde bulunan ülkemiz, köklü bir
bağcılık kültürüne de sahiptir. Bölgemizde üzüm üretimi ağırlıklı olarak
Manisa, Denizli ve İzmir illerinde yapılmaktadır. Binlerce üretici ailesi ile
birlikte çok sayıda tüccar, sanayici, ihracatçı ve diğer üretime katkısı olan kişiler
üzümle geçimini sağlamaktadır. Yıllık yaklaşık 750 milyon dolar ihracat geliri
kuru ve yaş üzümden ülkemize kazandırılmaktadır. Bu ihracat miktarı toplam
tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın yaklaşık yüzde 5dir. Dünya pazarlarında
yer almanın temel koşullarından birisi tüketicilerin talep ettikleri nitelikte
ürünleri üretebiliyor olmaktan geçmektedir. Hayatın her alanında rekabetin
arttığı günümüzde, lider olabilmekten çok lider kalabilmek önemlidir. Gelişen
teknoloji ve bilinç düzeyi ürün talebinin bütün gıda ürünlerinde
izlenebilirliği sağlanan, sağlık koşullarına uyan ürünlere kaymasına neden
olmaktadır. Yaş ve kuru üzüm sektörümüz de bu gelişmelerden doğal olarak
etkilenmektedir. Ürün kalitesinin iyileştirilmesi sadece ihracat pazarlarımız
için değil, aynı zamanda yurtiçi tüketiciler yani bizler içinde hayati önem
taşımaktadır.
28.05.2013