25.04.2024

Kadın girişimciler, yeni üyelerle güçlendi

Türkiye’deki kadın potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce kurulan İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’nun üye sayısı, yeni katılımlarla 151’e ulaştı. İzmir Kadın Girişimciler Kurulu, yeni dönemin ilk toplantısını İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli başkanlığında gerçekleştirdi. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Seza Yorulmaz ve kurul üyelerinin katıldığı toplantıda, yeni dönem çalışmaları üzerinde planlama gerçekleştirildi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nda yeni yapılan düzenleme ile birlikte İzmir Ticaret Borsası’nın İzmir’de koordinatör kurum seçilmesinin ardından eski ve yeni üyelerle ilk kez toplu olarak bir araya gelindiğini anımsatan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Yeni oluşan kurulun Başkanlık ve İcra Komitesi seçimleri, TOBB yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, önümüzdeki ay gerçekleştireceğimiz toplantıda yapılacak” dedi.

The Independent gazetesinin Dünya Kadınlar Gününde açıkladığı, dünyada kadın için en yaşanılır 20 ülke arasında Türkiye’nin bulunmadığına dikkat çeken Kestelli, “Türkiye’yi kadın-erkek herkes için daha yaşanılır, daha bayındır bir ülke haline getirmek için bir arada olma çabamızı güçlendirmemiz şart” diye konuştu.

2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefinin gerçekleşmesi için kadın odaklı politika ve uygulamaların temellerinin atılmasının şart olduğunu vurgulayan Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadının işgücüne katılımı yüzde 50’yi aştığında, kadın girişimci sayısı 1 milyona çıktığında Türkiye, bambaşka bir ülke olacak. Bu nedenle bizim atacağımız adımların, çevremizdeki kadınları cesaretlendirmek için büyük önemi var. Kurulumuzun, “İzmir’de biz yaptık” sloganıyla açtığı sanal mağaza, bu örneklerden sadece biri. Sizden iki şey rica edeceğim. Lütfen çevrenizdeki kadın girişimcileri kurul üyeliği için cesaretlendirin ve lütfen ortak projeler için kafa yorun. Bu arada, teknoloji okur yazarlığından satış pazarlamaya, kişisel gelişimden girişimcilik eğitimlerine kadar ihtiyaç duyacağınız her konuda talepte bulunun ki bu talepler kurulumuzun çalışmalarını yönlendirsin.”

Ana teması “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar: Herkes için Sağlık” olan İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için çalışmaların hızlandığına da dikkat çeken Kestelli, kurul üyelerinden kentin toplam yaşam kalitesinin yükselmesinde ciddi etkisi olacak olan EXPO için katkı ve destek beklediğini de sözlerine ekledi.

TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Seza Yorulmaz, 50 olan üye sayısının yeni dönem kayıtlarıyla birlikte 151’e ulaştığını belirterek, “Bu dönemin göze çarpan ilk farklılığı kadın girişimciliğine katkı koymayı hedefleyen, çorbada benim de tuzum olsun diyen girişimci önder kadınlarımızın kendi istekleri ile bu kurulda olması” dedi. Kurul üyelerinin başarılı girişimci kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Yorulmaz, “Bizim gibi olabilecekken fırsat bulamamış ve hatta mevcut fırsatları görememiş bir çok kadın daha var. Onlara rol model olmak, onların ekonomide güçlenerek bir paya sahip olmalarını sağlayabilmek kurulumuzun amaçlarından biri. Yeni üyelerimizin büyük bir sinerji kaynağı olacağına inanıyorum” diye konuştu. Seçimlerin ardından icra kurulu üyelerinin ayda bir kez, kurul üyelerinin ise yılda iki kez toplantı yapacakları bilgisini veren Yorulmaz, projelerin gerçekleşmesi için oluşturulacak çalışma gruplarının ise gerekli sıklıkta toplanacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnternet üzerinden oluşturduğumuz iletişim ağına yeni üyelerin de katılımı ile bilgi paylaşımlarımız sağlanacaktır. Birbirimizi tanıyabilmemiz için çeşitli sosyal etkinlikler yapabiliriz.  Kurulumuzda yer almak isteyenler için kayıtlarımız devam ediyor. Bize katılmak isteyenler www.kadingirisimciler.org.tr adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak üye oldukları oda ve borsalara teslim edebilirler. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Sayın Işınsu Kestelli hanıma kurulumuza olan inancı ve çalışmalarımıza verdiği destek için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Kendisinin yürütme kurulunda olduğu İzmir EXPO 2020 yarışında Kadın Girişimciler Kurulu olarak gerekli tüm desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim

Mavi Kapak projesiyle tanınan ve İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Özel Üyesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar da bir konuşma yaparak, “Kalplerde yaktığımız kıvılcım büyüdü, herkes bir kapak şemsiyesi altında toplanarak gönül birliği kurdu, 1180 engelli yurttaşımız arabaya kavuştu” dedi.

Toplantıda ayrıca, Özyeğin Üniversitesi ve Goldman Sachs’ın birlikte yürüttüğü 10.000 Kadın Girişimci Sertifika Programı Proje Yöneticisi İmge Kaya da çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.

16.03.2012