19.04.2024

İzmir Ticaret Borsası’na tebrik, işbirliği ve ortak akıl ziyaretleri

Nisan ayının ilk haftası gerçekleştirilen Borsa seçimlerinde güven tazeleyerek 2018-2021 döneminde de görevini sürdürme yetkisi alan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu’na yoğun bir tebrik ziyareti trafiği yaşanıyor. Borsa Yönetim Kurulu’na 30 Nisan 2018 Pazartesi günü Ege Bölgesi Sanayi Odası, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve Torbalı Ticaret Odası Yönetimleri tarafından ziyaretler gerçekleştirildi.

Ziyaret programı kapsamında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Meclis Başkan Vekili Hakkı Attaroğlu, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Nuri Durak, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Behçet Çınar ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun Borsa’nın konuğu oldu. Ziyarette İzmir Ticaret Borsası’nı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkan Yardımcıları Ömer Gökhan Tuncer ve Güngör Şarman, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Sayman Üye Bülent Uçak, Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu ve Genel Sekreter Dr. Erçin Güdücü yer aldı.

EBSO ile sanayi-tarım işbirliği

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) heyet ziyaretinde konuşan Işınsu Kestelli, “Biz bu dönemi teknoloji, proje tasarımı ve insan odaklı bir çalışma dönemi olarak ilan ettik. Tarım ve hayvancılıkta üretimden ticarete kadar her aşamada katma değeri yükseltecek model ve proje tasarımı, üretimden ticarete teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması ve gençlerin tarım ve hayvancılık sektörünün içinde tutulmaları, bu dönemde faaliyetlerimizin ana ekseni olacak. Bu yeni dönemde zamanın ruhunun, kurumlar arası işbirliğini zaruri kıldığını düşünüyorum. Tarım ve sanayi geçmişte birbirine alternatif sektörler olarak anılsa da bugün artık ikiz kardeşler kadar iç içe girmiş bir yapıya dönüşmüş durumda. Teknolojik değişimle birlikte toprağa bağımlılığı azalan tarla ve bahçeler giderek fabrikalara dönüşüyor. Pek çok tarımsal ürün, giderek artan oranda sanayinin kullanım alanına giriyor. Ya da bizim Borsa’da ticaretini yaptığımız ürünlerin fiyat dalgalanmaları, bazı fabrikaların şalter indirmesine neden olabiliyor. Böyle bir iklimde iş yaparken sırf tarım ya da sırf sanayi gözlüğüyle bakmak, çoğu zaman yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle yakın gelecekte Borsamız ve EBSO kadrolarının daha yakın çalışma ihtiyacını karşılamaları gerektiğini düşünüyorum” dedi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise seçimler sonrası oluşan tablodan duydukları memnuniyeti ifade ederek, “İzmir Ticaret Borsası’na yeni dönem için hayırlı olsun diyorum. Yeni dönemde Ticaret Borsası, Ticaret Odası ve çevre Oda/Borsalarımız ile birlikte ortak projeler üretmeye hazırız ve İzmir ekonomisinin canlandırılması konusunda üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Kurumlarımız arası yapılacak işbirliği ile tarım ve sanayi alanında başarılı işlere imza atacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

DTO ile ortak projeler

Borsa’nın ikinci konuğu ise Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetimi oldu. Ziyarette Deniz Ticaret Odası ile İzmir Ticaret Borsası’nın ilişkilerinin bugüne kadar hep iyi ve yapıcı olduğuna değinen Işınsu Kestelli, “Yeni dönemde de işbirliğini derinleştirecek ve ortak akılla düşünmemize katkı verecek adımlar atmamızın önemli olduğuna inanıyorum. İzmir, bir sanayi ve tarım kenti olduğu kadar aslında aynı zamanda bir denizcilik kenti. Ancak potansiyelimizin çok altında olduğumuz bir gerçek. Biz Borsa olarak nasıl ki İzmir’in tarım ve hayvancılığın silikon vadisi olması hayalini kuruyorsak, Deniz Ticaret Odası’ndaki dostlarımız da örneğin Akdeniz çanağının en büyük mega yat üretim merkezi olmasının hayali kuruyorlar. Doğrusu, tarımın silikon vadisi olmak da mega yatçılığın merkezi olmak da İzmir’e yakışır. Çünkü katma değer üretmek, yeni ve öncü işler yapmak bu kentin DNA’sına işlemiş. İnşallah yeni dönemde kentteki tüm önemli kurum ve kuruluşların İzmir ortak paydasının etrafında birleştiği ve çalıştığı bir kent haline dönüşürüz” dedi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise “İzmir Ticaret Borsası Başkanı ve Yönetimi şimdiye kadar bizlere ortak her konumuzda destek verdi. Yeni dönemde de kurumlarımız arasındaki iletişimin aynı oranda devam etmesi ve kent ekonomimiz için ortak projeler üretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Güçlü Torbalı’dan işbirliği talebi

Kestelli ve Yönetimini ziyaret eden üçüncü heyet ise Torbalı Ticaret Odası oldu. Borsa Başkanı Işınsu Kestelli, “Ülkemizi gelecekte güçlü kılacak stratejik sektörler arasında tarım ve hayvancılığın önde geldiğine inananlardanım. Özellikle tarım ve sanayinin çok girift bir gelişim gösterdiği günümüzde, tarıma dayalı sanayi merkezlerini güçlü tutmak çok önemli. Torbalı 800 şirketi, iki organize sanayi bölgesi ve 54 bin çalışanıyla tarıma dayalı sanayide çok kritik bir ilçe. İhracatta 66 kenti geride bırakacak kadar iddialı bir ilçeden söz ediyoruz. Torbalı’yı güçlü kılan tarımsal sanayi işlerinden biri olan tütünde tescil yetkisi de borsalara geçti. Bu nedenle yeni dönemde Torbalı Ticaret Odası ile Borsamız arasında konuşulacak çok konu olduğuna inanıyorum” dedi. Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun ise “İzmir Ticaret Borsası bizler için her zaman örnek ve öncü kuruluşlardan birisidir. Yeni dönemimizde de geçen dönem olduğu gibi Borsamızın desteği ve işbirliği bizleri daha da güçlü kılacaktır. Tarım alanında her türlü işbirliğinde bulunmaktan mutluluk duyacağız” diye konuştu.

01.05.2018