28.03.2024
12:52
EN

Haftada 3 tabak bakliyat, uzun ve sağlıklı bir hayat

İzmir Ticaret Borsası yönetimi, sağlıklı nesillerin yetişmesi için harekete geçti. Yeterli ve dengeli beslenmede önemli bir yere sahip tahıl ve baklagil tüketiminin ilköğretim çocuklarında özendirilmesi ve artırılması amacıyla afiş bastırarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla 1279 okulda dağıttı. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “ Hedefimiz, sağlıklı nesillerin yetişmesinde katkıda bulunmak. Çocuklarımızın sofrasından kurufasülye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve pilavı eksik etmemeliyiz” dedi.

 

İzmir Ticaret Borsası, sağlıklı ve dengeli nesillerin yetişmesi çabalarına destek veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa geliştirdiği projeyle genç nesillere sağlıklı beslenmeyi aşılamak ve obeziteyi önlemek amacıyla okullarda başlattığı “fast food” yasağı gündemdeyken,  İzmir Ticaret Borsası da yeterli ve dengeli beslenmede önemli yere sahip tahıl ve baklagil tüketimini özendirmek amacıyla hazırlattığı 1500 afişi, İzmir Merkez ve ilçelerindeki 965 ilkokul ve 314 lisede dağıtılmak üzere İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim etti.

 

Obezitenin çocuklar arasında hızla yayıldığına dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, sağlıklı nesiller yetiştirmenin herkesin görevi olduğunu vurguladı. İzmir Ticaret Borsası bünyesinde faaliyet gösteren Baklagiller Toptan Ticareti ve Tahıllar ve Tohumların Toptan Ticareti meslek komitelerinin aldığı kararla harekete geçtiklerini belirten Kestelli, şunları söyledi:

 

 “Komitelerimiz, çocuklar için doğal ve iyi beslenme yollarından biri olan bakliyat ve hububatın tüketimini artırmak amacıyla, Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışma yapılarak, bu ürünlerin faydalarının işleneceği afişler bastırılarak okullarda dağıtılmasını kararlaştırdı. İki komitemizi de, hassasiyetleri için kutluyorum. Hedefimiz, sağlıklı nesillerin yetişmesinde katkıda bulunmak. Bir ülkenin kalkınması sağlıklı, yetenekli ve yaratma gücü yüksek nesillerin varlığına bağlıdır. Soframızdan, kurufasülye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve pilavı eksik etmemeliyiz ki çocuklarımız da tüketebilsin. 

 

Baklagiller Toptan Ticareti Meslek Komitesi üyesi olan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz da, gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesi sonucunda bakliyat tüketiminin giderek azaldığını, buna karşılık fast-food tipi beslenmenin artığının altını çizdi. Korkmaz, “Ne yazık ki bu tür sağlıksız beslenme obezite, kalp-damar ve şeker rahatsızlıkları gibi istenmeyen şekillerde sonuçlanıyor. Oysa enerji, vitamin ve protein kaynağı olan baklagil ve tahıl tüketimini artırarak bu sağlıksız beslenme şeklini ortadan kaldırabiliriz” diye konuştu.

 

Tahıllar ve Tohumların Toptan Ticareti Meslek Komitesi üyesi olan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İ.Yalçın Yılmaz da, ülkemizde hububat ve bakliyat tüketimini artırması amacıyla bir çalışma yaptıklarını belirtti. Yılmaz, “Çok bilinen bir atasözümüz var: Ağaç yaşken eğilir. Sağlıklı beslenmenin tohumlarını, yetişen genç nesilde atabilirsek, daha sağlıklı bir toplum haline gelebiliriz. Bu nedenle, çalışmamıza okullarımızda dağıtılan afişlerle başladık. Çocuklarımıza sağlıklı büyümek, yeterli ve dengeli beslenmek için haftada en az 3 tabak bakliyat ve hububat ürünleri tüketmesini aşılayabilirsek hedefimize ulaşmış olacağız” dedi.

 

 

 

Tahıl ve baklagil tüketiminin faydaları

Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Düzenli olarak et ve et ürünleri tüketiminin yanında yeterli ve dengeli beslenmeye, tahıl ve baklagil tüketimi ciddi katkı sağlamaktadır. Baklagil ve tahıllar enerji, vitamin ve protein kaynağıdır. Etin fazla tüketilemediği durumlarda, baklagillerin bünyesinde bulunan kaliteli bitkisel proteinler vücudumuzda yapım ve onarım görevini gerçekleştirir. Tahıllarda bulunan B ve E grubu vitaminler, mineral maddeler ve lifli maddeler beslenme açısından çok önemli görevler yaparlar. Tahıllarda bulunan nişasta, tam bir doğal enerji kaynağıdır. Çocuklar ve gençler baklagil ve tahıllardan aldıkları kaloriyi kolayca enerjiye dönüştürebilirler. Yeşil mercimek kansızlığın giderilmesinde çok etkilidir. Baklagillerdeki fosfor yoğunluğu hücre büyümesi ve onarımı için gereklidir. Bir porsiyon kuru fasulye günlük kalsiyum ihtiyacımızın % 20’sini karşılamaktadır.

11.10.2011

 

Geri dön

Bu internet sitesinde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerez kullanılmaktadır. Çerezleri nasıl kullandığımız hakkında daha fazla bilgi için Çerez Politikamız’ı ziyaret edebilirsiniz. Çerez kullanım tercihinizi belirtiniz: