20.04.2024

Etiyopya ve İzmir, tarım ve hayvancılıkta işbirliği fırsatı arayacak

Etiyopya’dan bir heyet ağırlayan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Etiyopya ve İzmir’in tarım ve hayvancılıkta işbirliğini ilerletme fırsatları olduğunu belirterek, ülkenin ilgili kurumlarını Borsa’nın sanal ticaret portalı e-commoditybazaar.com’a üye olmaya davet etti.

Afrika’nın ikinci büyük ülkesi olan Etiyopya’dan bir heyet, işbirliği imkanlarını konuşmak üzere  İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret etti. Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Ayalew Gobeze Workneh liderliğindeki heyette Ekonomik ve Ticari Diplomatik İlişkilerden sorumlu Bakan Danışmanı Tesfakiros Hailu Gebremariam, Siyasi İlişkiler ve Kamu Diplomasisi İlişkilerinden sorumlu Bakan Danışmanı Mebrat Mekonnen Assres, Konsolosluk ve Diaspora İlişkilerinden sorumlu birinci kâtip Wondwosen Gelan Abdu, Etiyopya İzmir Fahri Konsolosu İlhami Yıldırım ve çeşitli illerin fahri konsolosları yer aldı.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Genel Sekreter Dr. Erçin Güdücü ve Başkanlık Danışmanı Dilara Sürgü’nün de hazır bulunduğu ziyarette konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin Etiyopya’daki en büyük yatırımcı ülkelerinden biri olduğunu belirtti.  Etiyopya’da 2.5 milyar dolarlık Türk yatırımı olduğunu ve Türk firmaların 30 binin üzerinde istihdam sağladığını vurgulayan Kestelli, şunları söyledi:

Ancak ticari ilişkilerimizde yine de istenilen potansiyele ulaşamadığımızı söylemek yanlış olmaz. Türk yatırımcıların bunu daha da ileri taşıması gerekiyor. Çünkü Etiyopya’nın, istikrarı ve büyüyen ekonomisi yabancı yatırımlar için uygun ortamlar yaratıyor. Öncelikle tekstil, enerji, altyapı, sağlık ve tarım sektörlerinde işbirliğine önem verdiğinizi ve 2025 yılını hedefleyen bir üretim ve sanayi seferberliği başlattığınızı izliyoruz. Gerçekleştirilen kurumsal reformlar, yeni düzenlemeler ve altyapının giderek iyileşmesiyle Etiyopya’daki ticari faaliyetler de daha kolay ve daha ucuz hale gelmeye başladı. Sunulan şartlar çerçevesinde fırsatları göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü gelecekte dünyanın yeni büyüme alanı Afrika ve Afrika’nın parlayan yıldızı Etiyopya, bu büyümede öne çıkan ülkelerden biri olacak. Bu nedenle atacağımız ortak adımlarla ticari ilişkilerimizi mutlaka artırmalıyız. Özellikle hem Etiyopya’nın hem İzmir’in iddialı olduğu tarım ve hayvancılıkta işbirliğini ilerletme fırsatımız var. Bu vesileyle Etiyopya’nın ilgili kurumlarını Borsamızın sanal ticaret portalı e-commoditybazaar.com’a üye olmaya davet ediyorum.”

“Eximbank’ın sağladığı krediler, katkıyı artırıyor”

Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Ayalew Gobeze Workneh, Etiyopya ve Türkiye arasında uzun yıllara dayanan sağlam ilişkiler bulunduğunu belirterek, “Bu ilişki Sultan Abdülhamit zamanından bu yana sürüyor. Harar bölgemizde 1912’de ilk Türk konsolosluğu açıldı. Türkiye’nin başkentimiz Addis Ababa’daki  Büyükelçiliği 1926’dan bu yana mevcut” diye konuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkelerini üç kez ziyaret ettiğini, iki ülke liderlerinin karşılıklı olarak ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için ziyaretlerini sürdürdüğünü belirten Workneh, şunları söyledi:

Devlet adamları ve iş insanlarının faaliyetleri kalkınmamıza katkıda bulundu, 2.5 milyar dolarlık bir yatırım, 140’tan fazla iş insanı tarafından gerçekleştirildi. Sanayi ve ticaretin yanı sıra 389 km’lik bir yolumuz yapıldı. Eximbank, Awash-Weldia Demiryolu Projesi finansmanına 300 milyon ABD doları kredi sağladı. Bu da sizin katkınızı artırıyor. Türkiye’nin Etiyopya’daki itibarı çok yüksek. Büyük deneyimlere sahipsiniz, kaliteli ürünler üretiyorsunuz. Sizden öğreneceğimiz çok şey var.”

Ekonomik ve Ticari Diplomatik İlişkilerden sorumlu Bakan Danışmanı Tesfakiros Hailu Gebremariam’ın Etiyopya’da yatırımcılara sunulan teşvikler hakkında sunum yaptığı ziyaretin sonunda, Büyükelçi Ayalew Gobeze Workneh ve İzmir Fahri Konsolosu İlhami Yıldırım’a birer anı plaketi takdim edildi.

Etipyopya heyeti sunuma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Sunum için tıklayın

11.05.2017