28.03.2024

Çekirdeksiz kuru üzümde rekolte tahmini açıklandı

2016/17 sezonuna ilişkin Ege Bölgesi çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışmaları İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsaları işbirliğinde ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile İzmir ve Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ile İzmir Ziraat Odası’nın teknik katkılarıyla tamamlandı.

Rekolte tahmin heyetinde elde edilen sonuçlar 04 Ağustos 2016 Perşembe günü İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu’nda yapılan basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıya T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Birol Celep, rekolte tahmin heyeti ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, “Ege Bölgesi’nin en önemli tarımsal ihracat emtialarından biri olan çekirdeksiz kuru üzüm için uzun yıllardır başarıyla ve düzenli olarak yapılan ege bölgesi rekolte tahmin çalışması 2015/17 sezonu için 18 temmuz – 3 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılan arazi çalışmaları akabinde yapılan mutabakat toplantısıyla tamamlanmış bulunmaktadır. Tamamlanmak üzere olan 2015/16 sezonu için 196 bin ton olarak tahmin edilen rekolte sonucu, temmuz 2016 tarihine kadar gerçekleşen müstahsil tescilleri ile karşılaştırıldığında aradaki farkın 4 bin ton olduğu görülmektedir. Ağustos ayıda düşünüldüğünde tahminimiz ile gerçekleşme arasında yüzde 4 gibi kabul edilebilir bir sapma olması çalışmanın başarısını ortaya koymaktadır. Bu başarıdan ötürü rekolte heyetinde yer alan uzmanlarımıza sizlerin huzurunda tebrik etmek isterim. Rekolte tahmin sonuçları açıklamadan önce mevcut durum ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulunmak istiyorum” dedi.

Çekirdeksiz kuru üzümün özellikle bir ihracat ürünü olması sebebiyle ekonomik açıdan oldukça önemli ve stratejik bir ürün olduğuna değinen İlhan Zincircioğlu, “Dünya pazarında, gerek ürün kalitesi bakımından gerekse üretim miktarı bakımından saygın bir yerimiz var. İzmir Ticaret Borsası’nda ilan edilen günlük fiyatlar dünya fiyatlarına referans olmaktadır. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı Türkiye, ABD ve İran tarafından karşılanmaktadır. 2015 yılı üretim döneminde iklim koşullarının olumsuz seyretmesi nedeniyle rekolte miktarımız 196 bin ton seviyelerine, dünya üretimindeki payımızda yüzde 12 seviyelerine inmişti. ABD’de ise bu rakam 2015’de 388 bin ton ve İran’da 145 bin ton olarak açıklandı. Ancak öyle görünüyor ki 2016 yılında lider üretici ülke konumumuza tekrar ulaşacağız” diye konuştu.

Kontrol edilmesi mümkün olmayan doğa koşullarını nedeniyle tarımsal ürünlerde rekolte düşüşlerinin kabul edilebilir olduğunu dile getiren Zincircioğlu, “Ancak kontrolü elimizde olan hastalık ve zararlılarla mücadelede çok dikkatli hareket etmemiz gerekli. Özellikle toprak gibi sınırlı kaynaklarımızı doğru ve sürdürülebilir üretime uygun şekilde kullanmak zorundayız. Aksi halde kaybedeceğimiz her bir metrekare toprağı tekrar kazanmak için bin yıl beklememiz gerekeceğini unutmayalım. Gereksiz yere bitkiye ve toprağa atılan her kimyasalın hem toprağa hem de bizlerin sağlına zarar verdiğini unutmayalım. Kurun üzümde de kalıntı miktarının kabul edilen sınırlarda olması ihracatımızın sürdürülebilirliği için zorunludur. Son dönemde sıkça gündemde olan Chlorpyrifos-Ethyl etkili maddesinin maksimum kalıntı limitinin 0,5 PPM’den 0,01 PPM’e düşürülmesi bu konuya en güzel örnektir. Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan girişimler neticesinde 2015 ürünü kuru üzümler yeni sezona kadar eski limitte satılabilmektedir. Ancak, 2016 ürünü için belirlenen yeni limit geçerli olacaktır. Üreticilerimizin daha dikkatli olması ve ilaç kullanımında bilinçli hareket etmesi bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Bu konuda başta tarım bakanlığı olmak üzere, ticaret borsaları, ege kuru meyve ihracatçıları birliği ve ziraat odaları yoğun bilgilendirme çalışmalar gerçekleştiriyor. Üretici toplantıları düzenleniyor, afişler basılarak üretici bölgelerinde dağıtımı yapılıyor. Bu çalışmaların olumlu meyvelerini alacağımıza inanıyorum” dedi.

30 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 187 bin ton karşılığında 387 milyon dolar değerinde kuru üzüm ihracatı gerçekleştiğini, ortalama ihraç fiyatının da 2,07 dolar/kg olduğunu belirten Zincircioğlu, “İhracatımız bir önceki sezona göre miktar olarak yüzde 23, döviz geliri olarak ise yüzde 11’lik azalış göstermiştir. Gerek üretici kesimi gerekse ticaret kesimi, bizler sektörün paydaşları olarak birlik ve beraberlik içinde hareket ederek hem kendimizi hem de sektörümüzü korumak zorundayız. Özellikle yüzde 90’a yakını ihracata giden kuru üzümde, küresel piyasada ki rakipleriz karşısında rekabet gücümüzü yitirmememiz için dayanışma içinde olmalıyız. Yeni sezonda ihracat miktarımız ve döviz kazancımızın daha yüksek seviyelere çıkmasını temenni ediyorum. 2016/17 sezonunda Ege Bölgesi’nde bulunan 1 milyon dekar bağ sahasında hava şartlarının normal devam etmesi halinde 313 bin 134 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği ve hasadın ağustos ayı ortalarında başlayacağı tahmin edilmektedir. Rekolte çalışmalarında yer alan İzmir Ticaret Odası, Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği, Manisa Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile İzmir ve Denizli Tarım İl Müdürlükleri ve İzmir Ziraat Odası’na, özverili çalışmaları nedeniyle rekolte tahmin heyeti üyelerine,  konuya büyük önem vererek ilgi gösteren Borsamız üyelerine, sektör temsilcilerine ve üretici ile aramızda bilgi köprüsü kuran değerli basın mensuplarına İzmir Ticaret Borsası adına teşekkür ediyor, 2016/17 sezonunun bölge ve ülke ekonomisine ve kuru üzüm sektörünün tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum. Bol kazançlı bir sezon temenni ederim” dedi.

04.08.2016