29.03.2024

Kolombiya’dan İTB’ye pamuk için işbirliği ziyareti

Kolombiya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı’nı temsilen pamuk uzmanlarından oluşan bir heyet, 14 Temmuz 2016 Perşembe günü İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek pamuk alım-satım seansına katıldı. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden temsilcilerin de iştirak ettiği heyet, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak tarafından karşılandı. Heyete, İzmir Ticaret Borsası pamuk alım-satım işlemleri, Elektronik Borsacılık ve Ulusal Pamuk Konseyi hakkında bilgi aktarıldı.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, “Pamuk, tarım ve sanayi sektörleri için her zaman önemli bir ürün olmuştur. Bu nedenle, pamuğun beyaz altın olarak tabir edilmesi boşuna değildir. Üretim ve ticareti açısından İzmir ve Türkiye için stratejik önemi olması nedeniyle 125 yıldır faaliyet gösteren İzmir Ticaret Borsası için de pamuğun ayrı bir yeri olmuştur. Borsamızda her gün yapılan pamuk işlemleri sonucunda ülkemiz için referans pamuk fiyatları oluşmaktadır. Ayrıca, borsamız pamuk üretiminin miktar ve kalite olarak artması amacıyla sektörün gelişimini hedefleyen birçok projeyi gerçekleştirmekte, bunun yanında farklı kurumlar tarafından yürütülen projelere de destek olmaktadır” dedi.

Pamuğun yıllık 55 bin tona varan tüketimiyle Kolombiya için de oldukça önemli bir ürün olduğuna değinen Barış Kocagöz, “Miktar ve hacim olarak farklı olsa da Türkiye ve Kolombiya’nın pamuk sektörlerinin temel gelişiminde benzerlik olduğunu söyleyebiliriz. Pamuk ekim alanları Kolombiya’da 1990’lı yıllarda, Türkiye’de ise 2000’li yıllarda gerilemeye başlamış, buna bağlı olarak üretim ve ihracat miktarı gerilerken, pamuk ithalatı yükselmiştir. Bu nedenle, pamuk ekim alanlarının artırılması bizler için önemli ve ortak hedeflerden birisi olmalıdır. İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin halen devam etmekte olduğunu göz önünde bulundurursak ilerleyen dönemlerde işbirliğimizin artacağını umuyorum” diye konuştu.

Türkiye ve Kolombiya’nın karşılıklı ticaret hacmini 2023 yılına kadar 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğine değinen Kocagöz,  “Bizler de bunun gerçekleşmesini umuyoruz. Bu doğrultuda tıpkı diğer potansiyel sektörlerde olduğu gibi pamuk ve tekstilde de karşılıklı işbirliği içerisinde bulunmayı arzu ediyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak ise Türkiye’de pamuk sektörünün genel durumu ve İzmir Ticaret Borsası Pamuk Korbeyi’nde gerçekleştirilen seanslar hakkında heyete bilgi aktardı. Türkiye’de pamuk fiyatlarının genel olarak küresel piyasalar ile paralel hareket etmekte olduğuna değinen Bülent Uçak, “Başta döviz kuru hareketleri olmak üzere ekonomide yaşanan özel durumlara göre fiyat dalgalanmaları olabilmektedir. Bereketli topraklarımız sayesinde ihtiyacımız olan 1,5 milyon ton pamuğu üretebilme potansiyelimizin olduğunu düşünüyoruz. Binlerce insanımızın geçim kaynağı olan ve milli ekonomi için önemli bir emtia olan pamuk, hem bizler için hem de eminim binlerce kilometre uzaklardan bizleri ziyarete gelen sizler için vazgeçilmez bir üründür. Umarım gelecekte hem Türkiye hem de Kolombiya pamuk üretimini artırarak ithal pamuk ihtiyacını azaltır. Ülkelerimizin pamuk ve pamuğa dayalı sanayi sektörleri arasında önemli işbirliği fırsatları olabileceğini düşünüyorum” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak heyete Borsa faaliyetlerini, Elektronik Ürün Platformu (İZBEP) ve İzmir Ticaret Borsası e-pazaryeri E-Commodity Bazaar’ı tanıtan bir sunum gerçekleştirirken, Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ünal Evcim ise konsey faaliyetlerini ve kurulun Türkiye’deki pamuk sektörüne katkılarını içeren sunum yaptı.

Kolombiya Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanlığı Tarım Ürünleri Koordinatörü Sofia Ortiz, "Öncelikle bizleri ağırladığınız için Kolombiya hükümeti adına sizlere çok teşekkür ederiz. Türk hükümetine de teşekkür etmek istiyoruz, çünkü hükümetlerimiz arasında yapılan işbirliği anlaşması çerçevesinde buraya gelip Türkiye'de pamuk sektörü ve piyasasının nasıl işlediğini öğrenme fırsatı bulduk. Pamuk Kolombiya için de çok önemli bir ürün olmasına rağmen yaşadığımız çeşitli sıkıntılar nedeniyle ülkemizin verimliliği yıllar içinde düştü. Pamuk üretimini artırmak, verim ve kalite artışı sağlamak ve ticari faaliyetlerimizi geliştirmek amacıyla Türkiye ile iş birliğinde bulunmaktan son derece memnunuz" dedi.

Olası işbirlikleri ve yapılabilecek ortak projelerin görüşüldüğü toplantının ardından Borsa ve konuk  heyet anı fotoğrafında bir araya geldi.

26.07.2016