28.03.2024

Uluslararası tarım gazetecileri İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret etti

Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği'nin (TAGYAD) daveti üzerine bu yıl basın turunu Türkiye'de düzenlemeye karar veren Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) temsilcileri, dört günlük Türkiye ziyaretleri kapsamında 07 Nisan 2016 Perşembe günü İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek Borsa faaliyetleri ve işleyişi hakkında bilgi aldı.

IFAJ üyeleri, Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ercan Korkmaz, Yalçın Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak tarafından karşılandı.

Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “İzmir ve çevresinde bulunan Batı Anadolu illerinin sahip olduğu tarımsal üretim potansiyeli, İzmir limanının varlığı ile birleşince şehrimizin tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olmasına neden olmuştur. Türkiye’nin ilk borsası olan borsamız da, bu ticaretin ortaya çıkardığı ihtiyaçlar çerçevesinde 1891 yılında kurulmuştur. Bu yıl 125'inci kuruluş yılımızı kutluyoruz. Bünyemizde tarım ve gıda üretimi ve ticareti ile uğraşan 2 bine yakın üye firmamız bulunuyor. Birazdan gezeceğimiz işlem salonları olan pamuk ve kuru üzümde açıkladığımız fiyatlar referans olarak kabul ediliyor. Ayrıca, tarımsal üretim ve ticaretin ve üyelerimizin iş kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla birçok proje gerçekleştiriyoruz.  Son yıllarda uluslararası işbirliği faaliyetlerine de büyük önem veriyoruz.  Borsa olarak merkezi Liverpool’da bulunan Pamuk Kuruluşları İşbirliği Komitesi (CICCA) ve merkezi Cenevre’de bulunan Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı’na (orıGIN) üyeliğimiz bulunuyor” dedi.

Geçtiğimiz yıl İzmir Ticaret Borsası tarafından oluşturulan E-ticaret Projesi kapsamında oluşturulan E-Commodity Bazaar Elektronik ürün alım-satım platformu için Macaristan Ulusal Ticaret Merkezi ile işbirliği gerçekleştirildiğini belirtilen Işınsu Kestelli, “Aynı proje kapsamında bu yıl İtalyan Online Emtia Borsası ile işbirliği yapacağız. Bu anlamda sizlerden Borsamız ve ülkenizde bulunan muhtemel kuruluşlar arasında gerçekleşebilecek işbirliği için desteklerinizi bekliyoruz. Ayrıca, ülkemiz tarım sektörünün ve gıda sanayinin tanıtımı açısından da ziyaretinizin çok anlamlı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

İzmir’in barındırdığı potansiyelle, tarım ve hayvancılıkta bütün Akdeniz çanağının yeni yenilik merkezi olmaya aday bir kent olduğunu sözlerine ekleyen Kestelli, “Buradaki potansiyel, Avrupa’nın bu alanda yaşaması muhtemel olan sürdürülebilirlik sorununun cevabı. Avrupalı dostlarımızın İzmir ve Türkiye’ye bu gözle de bakmalarını önemle tavsiye ediyorum” dedi.

TAGYAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğural ise, "Türkiye’de Tarım Gazetecileri Federasyonu olarak 17 farklı ülkeden temsilcinin yer aldığı dünya tarım medyasını temsil eden kuruluş olarak Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) Heyetini Borsamızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu konudaki destekleri ve misafirperverlikleri dolayısıyla başta Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli olmak üzere tüm Borsa yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

IFAJ Muhasip Üyesi Adrian Bell de, “Türk tarımını yalnızca ekonomik açıdan değil, kültürel ve sosyal açıdan da deneyimleme fırsatı bulmak bizler için gerçekten oldukça önemli” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü IFAJ Heyetine İzmir Ticaret Borsası projeleri ve Borsacılık sisteminin işleyişi konusunda sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaları ve sunumun ardından İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli IFAJ Muhasip Üyesi Adrian Bell’e ziyaretleri dolayısıyla anı plaketi ve Borsa tarihçesi takdim etti.

Plaket merasiminin ardından IFAJ Heyeti İzmir Ticaret Borsası yöneticileri eşliğinde Üzüm İşlem Salonu ve Pamuk Korbey’ini ziyaret etti ve alım-satım işlemlerini yerinde inceleme fırsatı bularak konuya ilişkin ayrıntılı bilgi aldı. Ziyaret programının sonunda İzmir Ticaret Borsası ve IFAJ Heyeti anı fotoğrafında bir araya geldi.

08.04.2016