28.03.2024

Ege Bölgesi pamuk rekoltesi 129 bin 803 olarak açıklandı

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde 2000/2001 sezonundan bu yana uzaktan algılama tekniğiyle gerçekleştirilen Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışmaları Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde laboratuvar ve arazi çalışmaları olmak üzere iki bölümde, Bölgemizdeki ilgili meslek kuruluşlarının da desteğiyle gerçekleştiriliyor.

İzmir Ticaret Borsası koordinasyonunda İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası’nın destekleriyle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından 2015/16 sezonuna ilişkin Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışmalarının tamamlanmasının ardından Rekolte tahmin heyetinde elde edilen sonuçlar 27 Ekim 2015 Salı günü İzmir Ticaret Borsası Tarihi Meclis Salonu’nda yapılan basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, “Bildiğiniz gibi Borsamız koordinatörlüğünde bölgemizin önemli tarım ürünlerinde pamukta rekolte tahmin çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Pamuk çalışmasını diğer rekoltelerden ayıran en büyük özellik tamamen bilimsel bir proje olarak yürütülmesidir.  16 yıldır pamuk rekolte tahmin çalışmalarında uydu görüntülerini kullanıyoruz. Tespit edilen ege bölgesi pamuk ekim alanı verilerinin doğruluk oranının yüzde 100’e yakın olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle rekolte çalışmasına destek olan İzmir Ticaret Odası’na, Ege İhracatçı Birlikleri’ne, Söke Ticaret Borsası’na ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü’ne Borsamız adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Son yıllarda pamuk ve diğer ürünlerdeki fiyat gelişmelerinin ve tarımsal destekleme politikalarının Türkiye’de pamuk üretiminde önemli değişimlere yol açtığını dile getiren Barış Kocagöz, “Ege bu değişimin en yoğun yaşandığı bölge oldu. Geçtiğimiz sezon verim miktarlarının da yüksek olmasının etkisi ile pamuk üretiminde bir miktar iyileşme yaşandı. Ancak, 2015/16 sezonunda Türkiye geneli düşünüldüğünde hem ekim alanları hem de ortalama kütlü verimler geriledi. Bu sezon ülkemizde 570 bin ton seviyelerinde pamuk üretimi gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Pamuk üretiminde yaşanan bu gerileme tekstil sektörünün hammadde ihtiyacında ithalatın artmasına neden olacaktır. 2014/15 sezonunda 1 milyar 400 yüz milyon değerinde 800 bin ton pamuk ithalatı yapılırken, 2015/16 sezonunda pamuk ithalatı 900 bin tonu aşabilecektir. Bizler, bu kadar yüksek bir ithalat oranı ile tekstil sanayimizin küresel piyasalarda rekabetçi olamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, pamuk yıllardır ifade edilen stratejik ürün hüviyetini artık kazanmalı ve yıllık 1 milyon ton lif pamuk üretimi stratejik hedefini gerçekleştirecek politikalar hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak ise Ege Bölgesi’nde pamuk üretiminin 2000’li yılların başına göre önemli ölçüde gerilediğine dikkat çekerek, “2002 yılında yapılan rekolte tahminine göre ekim alanlarımız yüzde 61 gerilemiş durumda. Bir dönem önemli miktarda pamuk üreten Manisa, Muğla ve Balıkesir olarak değerlendirildiğinde ekim alanındaki gerileme daha vahim. Üç ilin pamuk ekim alanları aradan geçen 14 yılda yüzde 87 düşmüş. Kısacası, bu 3 ilde ekonomik anlamda bir pamuk üretiminden bahsetmek neredeyse imkansız. 2002 yılında Bölgemizde toplam 62 bin olan pamuk üretici sayısı 12 binlere gerilemiş durumda. 2002 yılında sadece Manisa ilinde 11 bin pamuk üreticisi olduğunu düşünürsek durumun ne kadar acı verici olduğu ortaya çıkmaktadır. Son 7-8 sezon değerlendirildiğinde bölgemiz pamuk üretimi geçtiğimiz yıl bir miktar artmıştı. Bu artış bir taraftan ekim alanlarından diğer taraftan ortalama kütlü verim miktarlarının yüksek olmasından kaynaklanmıştı” dedi.

Geçtiğimiz sezon kütlü pamuk fiyatlarında bir önceki sezona göre yaşanan yaklaşık yüzde 15 oranındaki gerilemenin bu sezon pamuk ekimlerinin tekrar düşmesine neden olduğuna değinen Bülent Uçak, “Pamuk üreticisi ne zaman pamuk fiyatlarının iyileşmesi ile pamuk ekimi yapsa hüsranla karşılaştı. Bu şekilde pamuk üretiminin tekrar artmasını beklemek hayalcilik olur. Hiçbir üreticiden ülkemiz ve tekstil sanayimizin geleceği için zararına pamuk ekmesini bekleyemeyiz” diye konuştu.

2015/16 Sezonu Ege Bölgesi mahlıç pamuk üretimi 129 bin 803 ton

Konuşmasının son bölümünde yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen rekolte tahmin rakamlarını açıklayan Uçak, “2015/2016 sezonunda bir önceki sezona göre bölgemizde pamuk ekim alanlarının yüzde 9,2 oranında azalarak 82 bin 652 hektara, ortalama kütlü veriminde yüzde 9 gerileyerek 413 dekar/kg’a düşeceği tahmin edilmiştir. Kütlü pamuk ekim alanı ve verimindeki bu düşüşe göre kütlü üretiminin yüzde 17 oranında gerilemesi ve 341 bin 587 ton olması bekleniyor. Son yağmurlar nedeniyle randıman oranının yüzde 38’e gerileyeceği ve mahlıç pamuk üretiminin de 129 bin 803 ton olacağı tahmin edilmektedir. Yeni sezonun sektörün tüm kesimlerine hayırlı olmasını diliyor, çalışmaya katkılarını esirgemeyen tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü’nden Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve Prof. Dr. Mustafa Bolca tarafından rekolte tahmin heyetince yapılan çalışmalara ilişkin detayları içeren sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından, Barış Kocagöz ve Bülent Uçak basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Soru – cevap bölümünün ardından İzmir Ticaret Borsası ve rekolte çalışmasına destek veren kuruluş temsilcileri toplu fotoğrafta biraraya geldi.

Rekolte tahmin raporuna ulaşmak için tıklayınız

27.10.2015