16.04.2024

Çekirdeksiz kuru üzümde ilaç kalıntısı sorunu, eğitimle aşılacak

Ege Bölgesi’nin önemli ihraç kalemlerinden çekirdeksiz kuru üzümde, zirai ilaç kalıntısından kaynaklanabilecek sorunları aşmak için, eğitim projesi düzenlendi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri, Alaşehir, Sahilli ve Turgutlu Ticaret Borsaları işbirliğinde oluşturulan proje kapsamında 5 ziraat mühendisinden oluşan ekip, İzmir ve Manisalı üreticileri tarım ilacı kullanımı konusunda, üretim bölgelerinde bilgilendiriyor.

Türkiye’nin dünya çekirdeksiz kuru üzüm piyasasının lider ülkesi konumunda olduğunu belirten İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin % 90’ı ihraç edilirken, sadece %10’u iç piyasada tüketiliyor. Geliştirilen proje ile birlikte böylesi önemli bir ürünün üreticileri, tarım ilacı kullanımı konusunda bilgilendirilip bilinçlendiriliyor” dedi. Üretici ve ilgili kurumlar arasında organik bir bağ kurulmasının da hedeflendiğini belirten Kestelli, arazi çalışmaları mayıs ayında başlayan ve ekim ayına kadar sürecek projede, temmuz ve ekim ayları arasında merkezi noktalarda ve kalabalık katılımların hedeflendiği üretici toplantıları yapılması planlandığını da belirtti.

Türkiye ihracatının %80’inin yapıldığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Maksimum Kalıntı Limitleri için ortak tek bir liste oluşturduğunu ve 2009 yılı sonu itibarıyla ithal ettikleri tarım ürünlerinde bu listeyi baz alacaklarına dikkat çeken İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “ AB ülkelerinin zirai ilaç kalıntı kontrollerini sıklaştırmaları da söz konusu. Ülkemiz ve bölgemiz dış ticaretinde böylesine önemli rol oynayan çekirdeksiz kuru üzümde kalıntı sorunun çözümünde en önemli nokta üreticilerimizin zirai ilaç kullanırken bilinçli davranmalarıdır” dedi. Projenin İzmir ve Manisa bölgelerinde 5 ziraat mühendisi tarafından takip edildiğini belirten Kestelli, şunları söyledi:

“Proje ile üretici, tüccar ve ihracatçı kesimler el ele vererek geçimlerini sağladıkları bu ürünün en önemli sorunlarından biri olan ilaç kalıntısı sorununa çare bulmaya çalışıyor. Üreticiler, zirai ilaç kalıntısına neden olan yanlış uygulamaların neler olabileceği  konusunda bilgilendiriliyor, bölgenin en önemli ihracat ürünü olan çekirdeksiz kuru üzümün geleceğinin standartlara uygun ve zirai ilaç kalıntısından ari olmasına bağlı olduğu anlatılıyor. Üretimin %90’ının ihraç edildiği bu üründe, ihracatın sürekliliği açısında üreticilerimizin üzerine düşen görevler vurgulanıyor. Bu çalışama kapsamında mümkün olan en fazla sayıda üreticiye ulaşılmaya çalışılacak. Mayıs ayında başlayan çalışmalar, ekim ayına kadar devam edecek. Üretici eğitimleri, halen köy kahvelerinde küçük gruplar halinde sürdürülüyor.”

03.06.2009